Вторник, 05 Юли 2022
    
Общество

Кирил Петков след разпита: Обясних в детайли неща

  04.04.2022 14:12  
Кирил Петков след разпита: Обясних в детайли неща

Разказах много подробно и дадох същата информация, както и първия път. Просто влязох в по-висок детайл на обяснение. Това каза премиерът Кирил Петков след като излезе от разпита в прокуратурата, където даде показания по делото за изнудване на Васил Божков. Разпитът на Петков като свидетел продължи над два часа и половина.

"Това, което обясних в детайли е, че има няколко неща, които ме притесняват. Първо е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета от над 550 млн. На база, че Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати, бюджетът е ощетен.

Другото - ако се окаже вярна неговата информация, че е дал 60 млн. под формата на подкуп срещу изнудване.

Отделно - третият доклад, издаден от Министерство на финансите от министър Горанов - одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти. Този доклад дава сериозни съмнения, че има неправомерни действия по ОСЕС.

Тези три факта заедно мен много ме притесняват. Връзката между тези три случая е лицето Горанов", каза Петков.

Той заяви, че е дал данните на следствието и те вече са следствена тайна.

Попитан какво очаква от заседанието на ВСС Петков каза: "Като министър-председател нямам доверие на Гешев и бих се радвал ВСС да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието, защото те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен от длъжност".

Петков беше разпитан за втори път след като прокуратурата започна досъдебно производство по случая. По делото бяха разпитани и бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Тогава те прекараха 24 часа в ареста.

 

Източник: БНТ


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Пенка Кирилова: Украински граждани се интересуват от висококвалифицирана работа
  05.04.2022 10:42      

Консултираме ги на място в Кризисния център и с онлайн анкети Работодатели им предл