Сряда, 06 Юли 2022
    
Мнения

Пенка Кирилова: Украински граждани се интересуват от висококвалифицирана работа

  05.04.2022 10:42  
Пенка Кирилова: Украински граждани се интересуват от висококвалифицирана работа

Консултираме ги на място в Кризисния център и с онлайн анкети
Работодатели им предлагат работа, главно в сферата на туризма и информационните технологии

 

Пенка Кирилова е родена в Бургас. Магистър по специалността „Счетоводство и контрол“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов. В системата на Агенцията по заетостта работи от 1991 година. Директор е на Регионалната служба по заетостта в Бургас от 2013 година.

 

Интервю на Ина ПЕТРОВА

Г-жо Кирилова, има ли вече запитвания от страна на украински граждани за работа или вече устроени на работа чрез Агенцията по заетостта, в област Бургас?


Да, има украински граждани, които проявяват интерес за възможностите за работа в България. Екипи на Агенцията по заетостта в Бургас и Бюрото по труда в Бургас са консултирали такива граждани както в Единния кризисен център в Бургас в Морска гара, така и в бюрата по труда. Всички пристигащи лица от Украйна, които имат документи, уреждащи статута им, могат да се регистрират в бюрата по труда по настоящ и по постоянен адрес и да получат посредничество за намиране на работа. Засега още няма такива регистрирани лица.


В какви сфери са запитванията?


Запитванията на украинските граждани за работа в България са в различни сфери в зависимост от квалификацията и професионалния опит, които имат. Но това, което ни прави впечатление е, че лицата се интересуват от висококвалифицирана работа. Най-често запитванията за работа са свързани със сферата на здравеопазването, банковото дело, архитектурата, счетоводни услуги, правото и др.


Бе обявена готовност за мобилни екипи, които по места да анкетират украинци за тяхното образование, квалификация и желание за работа. Има ли вече извършени такива анкети или пък резултати от онлайн такива?

Във всяко бюро по труда е сформиран мобилен екип за предоставяне на услуги на работодатели, които искат да наемат украински граждани, така и за оказване на съдействие във връзка с пазара на труда. Агенцията по заетостта предоставя ежедневно на териториалните си поделения актуална информация от всички институции, засягаща положението на пристигащите от Украйна хора, за да бъдем максимално информирани за хода на процесите в страната. Агенцията по заетостта още миналата седмица публикува на сайта си анкетите за пристигащи от Украйна лица и за работодатели, като целта е да се проучат потребностите от работа и потенциалните свободни работни места. Анкетите се популяризират и от мобилните екипи, които имат готовност да анкетират проявилите интерес на място и в кризисния център. Направи ми впечатление на приемния ден на Агенцията по заетостта, че лицата по-скоро се ориентират да запишат децата си на училище, да получат помощи, по-малко да попълват анкетите. А те, държа да кажа, са на български и на украински език. Агенцията по заетостта ежедневно разпространява до всички бюра по труда в страната информация с попълнените онлайн анкети от работодатели и търсещи работа лица от Украйна, за да могат съответните екипи да се свържат с работодателите според местоработата и с лицата според мястото на пребиваването им, за да окажат необходимата помощ. Има вече попълнени анкети от работодатели, предлагащи работни места в област Бургас, главно в сферата на туризма и информационните технологии.


Колко са общо свободните работни места към момента и колко са по основните отрасли и сфери в региона? 

Към момента в бюрата по труда от Бургаска област са обявени над 1600 свободни работни места. В дирекции „Бюра по труда” преобладават обявените свободни работни места в преработвателната промишленост; административни и спомагателни дейности; хотелиерство и ресторантьорство; транспорт, складиране и пощи и др. Най-много са обявените свободни места за следните длъжности: камериерки, сервитьори, работник сглобяване на детайли; организатор работа с клиенти; продавач консултанти; монтажници кабели; служители запитвания; застрахователни агенти; готвачи и др.
Какво е равнището на безработица за февруари в област Бургас и каква е промяната спрямо януари? На какво се дължи?
Равнището на регистрираната безработица за Бургаска област е 4.04% и в сравнение с януари 2021 г. бележи намаление с 0,1 процентни пункта. През месец февруари 2022 г. се наблюдава намаление броя на регистрираните безработни лица в бюрата по труда от Бургаска област – в края на месеца те са 7608, с 259 души или 3,3% по-малко от безработните в края на м. януари. Безработните през февруари 2022 г. са с 41% по-малко или с 5367 души в сравнение със същия месец на миналата година.


Вашата прогноза за м. март и април със стартиращите обяви по временната сезонна заетост в сферата на туризма?

Към момента в бюрата по труда от Бургаска област са обявени над 1600 свободни работни места. Работодатели от различни сектори на икономиката са обявили свободни работни места. Част от работодателите от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството още от м. януари са стартирали процеса по обявяване на свободни работни места, но и все още има такива, които се въздържат от обявяване на места, свързани с летния туристически сезон. Основната причина е, че на този етап няма яснота кога ще стартира туристическият сезон и при какви условия ще могат да се обслужват туристите.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Пенка Кирилова: Украински граждани се интересуват от висококвалифицирана работа
  05.04.2022 10:42      

Консултираме ги на място в Кризисния център и с онлайн анкети Работодатели им предл