Сряда, 29 Юни 2022
    
Несебър

Община Несебър единна като в юмрук срещу решението на правителството за Обзор

  30.03.2022 12:09  
Община Несебър единна като в юмрук срещу решението на правителството за Обзор

Моника ИЛИЕВА

 

Десетки жители на община Несебър излязоха на протест – единни като в юмрук, на пл. „Жулиета Шишманова“, срещу отделянето на Обзор като самостоятелна община. „Черноморски фар“ припомня, че протестът бе предшестван от недоволство на хора от селата Баня, Паницово и Емона във вчерашния ден, срещу предстоящото входиране на стотици писма в Президентството от отпътували жители на Обзор за София. Участниците в контрареферендума изразяват голямото си притеснение, че новосформираната община няма как да се издържа сама.

Припомняме, че Община Несебър отправи искане към правителството да преразгледа и отмени взетото от предходния Министерски съвет решение, от 24 март 2021 г., за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от Община Несебър и създаване на нова община с център град Обзор и селата Баня,  Емона,  Козница,  Паницово, Приселци и  Раковсково. „Нашите аргументи, заявени ясно и категорично, за запазване цялостта на общината бяха пренебрегнати и въпреки множеството правни нарушения референдумът за отделяне на Обзор в самостоятелна административна единица бе проведен и зачетен за легитимен“, категорични са от общинска администрация.

В подкрепа на своята позиция изтъкват, че заповедта на тогавашния областен управител за провеждане на референдум е незаконосъобразна с грешни правни основания. Преди издаване на заповедта, в становище на Община Несебър, след преглед на представената преписка в Общински съвет – Несебър, бяха изложени редица доводи за незаконосъобразност. 

Хронологията на събитията сочи още, че резултатите от контрареферендумa, проведен в четири села на територията на община Несебър – Баня, Емона, Козница и Паницово, са 176 души гласували, при активност от 76.19%. Отговорилите с „да“ -  134 души, отрицателен отговор дадоха 41 избиратели.

До допитването се стигна, след като жителите на посочените населени места отказаха да се присъединят към новосформиращата се община Обзор и поискаха да останат към Несебърска.

Очаквайте подробности!


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт