Вторник, 28 Юни 2022
    
Бизнес

Димитър Попов, туроператор директни продажби – Дания: За Дания очакванията са оптимистични

  29.03.2022 17:54  
Димитър Попов, туроператор директни продажби – Дания: За Дания очакванията са оптимистични
Димитър Попов

Дона МИТЕВА

Фирмата на Попов открай време чартира туристи от Дания. За тази година се надяват, ако се съди по предварителните записвания, че положението ще бъде по-добро в летния туристически сезон.

„Това се дължи на факта, че отпаднаха мерките. В Дания, Швеция, Норвегия отпаднаха всички мерки, свързани с ковид пандемията. Чисто в този план нещата са оптимистични. Въпросът сега, който стои и пред нас, туроператорите, е за цената на керосина. Горивото има 30 - 40% увеличение от времето, когато сме сключили договорите. А цената на полета е пряко свързана с цената на керосина. На много хора няма да им излезе сметката”, казва туроператорът.

Въпреки това очаква спрямо 2019 година спадът да остане около 30%. Защото в следващите две лета – `20 и `21 година туристи от Скандинавието отсъстваха от нашето Черноморие. „Ние направихме само 5-6 полета, и то с хора, които имат апартаменти у нас и туристи младежи за парти туризъм”, връща се назад Попов.

По негови думи проблем има в това, че дотацията по 35 евро на седалка не е добре рекламирана от наша страна. „Ако питате мои колеги, датски туроператори, въобще не са чували за тази мярка. А тя трябваше да е добре оповестена и трябваше да се знае от миналата есен още и хората като планират да са наясно, че има някакъв стимул”, казва той и признава, че самата процедура по получаването на тези средства е много тромава.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт