Вторник, 28 Юни 2022
    
Бизнес

Стойка Терзиева, управител на хотел в Слънчев бряг: Сложен сезон се очертава

  29.03.2022 11:21  
Стойка Терзиева, управител на хотел в Слънчев бряг: Сложен сезон се очертава

Дона МИТЕВА

Сложен сезон се очертава, смята Стойка Терзиева. Всичко зависи от това докога ще продължат военните действия, които се водят между Русия и Украйна и изобщо как ще се развие конфликтът. Защото румънският пазар, който е основен през последните години за летния сезон в Слънчев бряг, а и не само там, може силно да пострада. Отписват се руският и украинският пазари. А тези два пазара бяха много силни последните години. И техните места трудно могат да се заемат от туристи на други държави.

Не може да се каже нищо и за едно от първите посрещания на англичани за Слънчев бряг, което е планирано за 6 май: „Все още няма официална информация за това, което излезе в пресата, че „Джет Еър“ спират да летят до 20 май. Това при нас не е пристигнало като официално съобщение. Напротив, за май имаме записвания от английския пазар, за другите пазари - Германия, Скандинавие, Полша, също няма анулации, застрашаващи сезона, а са нормални, текущи”, казва тя, допълвайки, че има срокове, при които може да се анулира полет и да се направят анулации в хотелите, така че на този етап договорите не са нарушени.

Германците пък изпращат вече запитвания дали ще има настаняване на бежанци, в кои хотели и в какви срокове – дали ще засегнат тези на туристическия сезон когато е планирана тяхната програма. „Контрагентите от немска страна се грижат за своите клиенти и искат да им предоставят комфортна почивка, затова са и тези запитвания”, казва Терзиева.

Към тези неизвестни, предизвикани от конфликта между Русия и Украйна, се добавят и скачащите цени.

Терзиева апелира за коректност към българския туризъм, а не настройване срещу бранша. „В крайна сметка ние всички сме от една и съща страна. Ако браншът страда, не смятам, че е по-различно и за другите отрасли”, казва тя, имайки предвид скока на цените.

Започнахме да събираме вече оферти. Само от пералнята сме в шах, защото повишението на цените, които сме договорили миналата година юни – юли, е с 50 – 60%. При сключването на договорите, дори и да сме завишили, тогава всички повишихме с някакви 4-5%, сега виждате какво става. Не може да се издържи на тези цени. За да успеем да се справим, е нужен обем”, заключава тя.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт