Сряда, 29 Юни 2022
    
Общество

Пореден кръг от преговорите между Москва и Киев започват в Истанбул

  29.03.2022 08:54  
Пореден кръг от преговорите между Москва и Киев започват в Истанбул

Основен приоритет за Киев остава прекратяването на огъня

Делегациите на Русия и Украйна пристигнаха в Истанбул за първите директни преговори от повече от две седмици. Основен приоритет за Киев остава постигане на прекратяване на огъня. Надеждите за някакъв напредък обаче са малки и Украйна изрази скептицизъм относно намеренията на Русия.

Междувременно украинските сили заявиха, че са си върнали киевското предградие Ирпен, което беше превзето от руските военни. Кметът обаче предупреди жителите му, че все още за тях е много опасно да се върнат там.

А Русия е атакувала с ракети още един склад с гориво в северозападната част на Украйна.

Президентът Володимир Зеленски заяви в поредното си видео обръщение, че въпреки някои военни победи на Украйна, положението остава напрегнато.

„Днес имаме добри новини. Нашите защитници настъпват в района на Киев и си възвръщат контрола над украинска територия. Ирпен е освободен. Благодарен съм на всички, които са работили за това. Окупаторите се отблъскват от Ирпин, от Киев. Все пак е рано да се говори за сигурна ситуация в тази част на нашия регион и боевете продължават”, заяви Зеленски.

„Руските войски контролират северната част на Киевска област, разполагат с ресурси и жива сила. Опитват се да възстановят унищожените единици. Нивото на загубите им, дори при 90%, не е аргумент да спрат. Това е безмилостна война срещу нашата нация, срещу нашия народ, срещу нашите деца. Мариупол остава блокиран. Руските войски не позволиха днес да се организира никакъв хуманитарен коридор”, каза Зеленски.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт