Понеделник, 27 Юни 2022
    
Бизнес

Любомир Данаилов, MTS Open Travel: Турция сваля цените заради липсващите туристически пазари от Русия и Украйна

  28.03.2022 10:27  
Любомир Данаилов, MTS Open Travel: Турция сваля цените заради липсващите туристически пазари от Русия и Украйна

Дона МИТЕВА

Фирмата, която представлява Любомир Данаилов, е регистрирана в Палма де Майорка, с офиси в над 19 държави. Като партньорства тя работи с колеги - водещи туроператори от цяла Европа. Имат представа от динамиката на всички пазари.

„България дълги години се рекламира като най-евтина дестинация и това привличаше масовия турист. А в дългосрочен план не е добре, не е устойчиво. Винаги ще се намери един, който да е по-евтин. Затова сега става още по-трудно”, казва Данаилов.

Като цяло, преди започването на военните действия между Русия и Украйнаq се отчита раздвижване по пазарите и увеличение на резервациите, сравнено с 2021 година. Но тогава резервациите са били на 50% от тези през 2019 година, припомня туроператорът с уговорката, че на всеки пазар е различно.

Излизането от ковид кризата на българския туризъм е с по-бавни темпове отколкото други страни. Това е вероятно заради изгубените позиции на определени пазари. Което сега изисква допълнителни усилия от страна на бизнеса, за да си ги върне.

Със започването на военните действия Русия – Украйна, шокът е за всички туристически пазари, но най-вече за тези, които са близо до Украйна. Има притеснения дали тази война няма да ескалира и в съседните страни – Полша, Прибалтика.

Според Данаилов има две големи опасности, които трябва да се преодоляват: ступорът от неизвестността и натискът от турските пазари: „Непосредствената опасност е този ступор в пазарите, където хората се притесняват за собствената си безопасност. Другата по това направление е например в Полша. Там има над 2 млн. бежанци, настанени в частни домове. Поляците не могат да планират почивка, когато са приели бежанци в къщата си и не знаят докога ще продължи това. Още едно ниво на притеснение - дали самите хора ще могат да си позволят почивка. Ръстът на цените не се случва само в България, той е валиден и за останалите страни. Тук намесвам и момента, че сме се позиционирали като най-евтина дестинация. И клиентелата ни е най-засегната – не знаят дали могат да си позволят почивка”, рисува действителността туроператорът.

Ако приемем най-добрия вариант: че военните действия свършат скоро, остава другата опасност, която е за целия сезон.

„Турция е голяма опасност заради конкуренцията, която ние вече срещаме от нейна страна. Тя не е от вчера, но сега ще особено засилена, защото украинският и руският пазар са най-големите там. Миналата година от Украйна са пътували около милион и 600 хил. души, а от Русия - шест милиона и половина. Общо около 8 милиона туристи. Сега от Украйна никой няма да пътува на почивка. От Русия, при най-оптимистични предвиждания, се очакват около 2-3 милиона. Т.е. в Турция се очертава една дупка от 5-6 милиона туристи, която не могат да запълнят с един пазар.

В Турция, особено Анталия, хотелите са разделени на зони – има такива, където почиват руски туристи, и други - със западни. Хотелите, които са работели с руски пазар, са в много тежка ситуация. Правят драстични намаления на цените. В момента се опитват да попълнят очертаващите се липси от всички останали пазари на Европа. И тук е проблемът за България, че техният продукт е ол инклузив, и нашият е такъв и сме в директна конкуренция. Само че на Турция имиджът е далеч по-добър”, обяснява конкурентната ситуация Данаилов. Той я сравнява с тази от 2016 година, когато заради свален руски самолет южната ни съседка бе останала отново без руски туристи и като прахосмукачка изсмука всичко възможно от останалите пазари и интересът към България бе почти замръзнал.

Сега е още по-тежко за бранша, защото скокът на цените не дава възможност на родния бизнес да бъде гъвкав с предлаганите пакети. А от две седмици Турция вече агресивно предлага новите, далеч по-ниски цени.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт