Понеделник, 27 Юни 2022
    
Камено

Тройно по-скъпи ток и храни плаща Домът в Русокастро

  28.03.2022 07:51  
Тройно по-скъпи ток и храни плаща Домът в Русокастро

Ина ПЕТРОВА 


Цената на хранителните продукти, които се доставят за кухнята в дома в каменското село Русокастро поскъпват между два и три пъти. Сметките за ток и вода също са нараснали. За електроенергия например социалното заведение плаща около 12 000 лева, докато преди година консумацията е била около за 4-5000 лева. На този фон домът, където се грижат за 130 възрастни с умствена изостаналост, чака новия си бюджет.
„Очакваме да е почти двойно по-голям, но докато не видя цифрите и приемането, нищо не мога да кажа. Дано да стане от април. Иначе трудно се справяме. Но не сме се лишили от нищо засега. Общината е зад нас“, коментира директорът на социалния дом Любчо Марков.
Добрата новина е, че са повишени заплатите на социалните работници, които бяха едни от най-ниските в страната. Увеличението е приведено от този месец със задна дата от 1 януари. Процентът е различен, но като цяло възнагражденията се вдигат със 130%, отделно има 30% за санитарите, обясниха от ръководството. 
В дома се готви на място, като хранителните продукти се доставят от фирма по спечелена обществено поръчка. От този месец обаче домът ще трябва да плаща от два до три пъти по-скъпи продукти. 
„Получих писмо, в което ме уведомяват, че от 1 март ще имаме нови цени, които са два-три пъти по-високи. Нищо не можем да направим, има такава клауза за промяна на цените в екстрени ситуации“, споделя Марков.
Той обаче е озадачен, че искат заплащането на по-високите цени със задна дата, а писмото е пуснато едва на 11 март. „Ние вече сме издали тази храна, тя е отчетена на други цени. Няма как да платя със задна дата“, казва директорът. Най-вероятно този месец ще се осчетоводят две фактури – по новите и старите цени.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Учени събират доказателства за престъпленията на руските войници срещу хората и природата
  28.03.2022 10:26      

Русия не може да избегне наказанието за агресия срещу Украйна и военни престъпления, какт