Понеделник, 20 Юни 2022
    
Бургас

Мини от Одеса плуват към Бургаския залив, взети са всички мерки

  21.03.2022 13:49  
Мини от Одеса плуват към Бургаския залив, взети са всички мерки

Дона МИТЕВА

До два-три дни се очаква, ако информацията за военните мини е вярна, те да бъдат в акваторията на Бургаския залив. Уведомени са риболовните и товарни кораби и рибарите. Взети са всички превантивни мерки, увери областният управител Стойко Танков.

Тези действия са във връзка с информациите, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове.

„За щастие в момента времето е такова, че то работи за нас. Няма кораби в открито море, които евентуално да са под заплаха. Беше уточнено, че на базата на натрупания опит в областта с отстраняване на боеприпаси от Втората световна война - същият механизъм ще бъде използван при забелязване на подобри обекти и сега“, подчерта Танков.

В Областна администрация се състоя среща с държавните институции във връзка с информациите за морски мини. На нея присъстваха местните ръководства на Морска администрация, ИАРА и Гранична полиция, а целта бе създаване на организация и координиране на превантивните дейности.

Започва постоянно следене на морските ни граници и на курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море. Има готовност за организиране на обезопасителни операции, ако това се наложи.

Отправя се апел и към населението в областите Добрич, Варна и Бургас да проявят бдителност. Ако забележат нещо, трябва да уведомят на телефон 112, а самата информация ще бъде препратена към Морския флот във Варна, поясни Танков.

Ако в Бургас подобна мина попадне в риболовни мрежи или бъде забелязана, военните от Морска база - Атия са способни да отстранят евентуалните боеприпаси.

„Нито една институция няма информация за забелязани такива обекти в момента и гражданите трябва да бъдат спокойни, че имаме готовност да не се допуснат инциденти с морските мини“, допълни Танков. Той поясни още, че катери на Гранична полиция ще патрулират.

От Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – изпълнителният директор Христо Панайотов коментира в прессъобщение: „Уведомил съм рибарите от двете най-големи сдружения у нас – „Черноморски изгрев“ и Асоциация на производителите на рибни продукти „БГ Фиш“, по възможност да не влизат в морето до пълното изясняване на проблема“. Той допълни, че е в контакт и с Центъра за наблюдение на риболова.

„Към настоящия момент няма непосредствена опасност морски мини да достигнат до българското крайбрежие. Самата циркулация на морските течения е такава, че те ще бъдат отведени далече от българските води. Някъде към Истанбул и по-нататък”, коментира в ефира на Нова Александър Илиев, директор на „Морска администрация” Бургас.

Изразяват се съмнения от страна на Гранична полиция дали изобщо има такива отнесени мини, тъй като това е информация, която идва по линията на руските служби. „Тази информация не е от Новоросийския център, а от град Сочи“, каза Танков и още веднъж подчерта, че няма нужда гражданите да се притесняват.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Йоана Демирева, психолог: Презапасяването е нездрав контрол
  19.03.2022 17:24      

Дона МИТЕВА След километричните опашки по бензиностанциите и зареждането на автомобилите