Сряда, 15 Юни 2022
    
Бургас Общество

Десетки украинци приклещени в административна процедура на Морска гара в Бургас

  16.03.2022 12:23  
Десетки украинци приклещени в административна процедура на Морска гара в Бургас

Александра, лицето на доброволчеството в града, призова за спокойствие

До дни ще бъдат разкрити още пунктове за придобиване на статут

 

Моника ИЛИЕВА

 

Десетки украинци, подаващи молби за закрила на Морска гара в Бургас, са приклещени в административна процедура, допускаща двайсет човека на ден, видя репортер на „Черноморски фар“. Избягали от войната в родината си и установили се в Бургаско – от Св. Влас, Несебър, Поморие до Приморско и Царево, се наредиха пред Областния кризисен център в града.

Въпреки стълпотворението от хора на Морска гара, общественият ред е под контрол. Периметърът бе обезпечен под личното наблюдение на старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас. „Няма проблеми в обекта. В момента с представители на Държавната агенция по бежанците обясняваме на дошлите какво ще се прави днес, обясняват се различните видове статути и адресни карти“, заяви полицейският шеф.

Старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас

Александра Даугих, лицето на доброволчеството в Бургас, за която „Черноморски фар“ вече писа, призова да не се бърза, защото след седмица ще бъдат разкрити нови пунктове в полицейски управления в града, в които да се извършва процедурата: „Прекалено много хора се оказаха струпани в Областния център. Опитахме се да информираме по всички възможни канали, че на ден мобилната група от агенцията по бежанците, не може да приема повече от 20 човека. Виждате какво се случва. Тук е препълнено с украинци, които са пътували от цялата област.  Да, изплашени са, намират се в чужда държава, искат да уредят пребиваването си“.

Александра Даугих, лицето на доброволчеството в Бургас

В тълпата са Татяна и Вадим от Харков. Те са пристигнали преди два дни, настанени са в Св. Влас. Обясняват с една думи какво се случва в родния им град – „Бамбят!“. Татяна е пенсионерка, майор с 25-годишен стаж в полицията в Харков. Децата им са достатъчно големи, за да се погрижат за себе си, за това и не са заедно. Не желаят бежански статут, търсят временна закрила, надяват се до месеци да се завърнат в Украйна. 

Татяна - майор, с 25-годишен стаж в полицията в гр. Харков

Виолета и Елизавета, майка и баба с едно дете от гр. Николаев, настанени са в хотел в кк Слънчев бряг. Те желаят да получат хуманитарен статут, за да запишат детето на училище. За тях това е от изключителна важност: "Нашите деца трябваше да се завърнат по училищата на 24 февруари – краят на карантината от Ковид-19 в Украйна, но вместо това ибягахме от войната".   

Виолета пристига от гр. Николаев. Тя, майка й и детето са настанени в хотел

31-годишната Маргарита се надява с цялото си сърце, че скоро войната в Украйна ще приключи и че ще се завърнат по домовете си: "Дойдохме от Одеса. Тук съм заедно с майка ми Нелли Аркадиевна и детето, което е на 3,5 години. Искаме да получим статут на временно пребиваващи, за да оформим документите си. Имаме надежда, че войната у нас скоро ще свърши и ще можем да се завърнем. Приютени сме от познати, не сме настанени в хотел".

Маргарита, заедно с майка ми Нелли Аркадиевна

„Черноморски фар“ припомня, че всеки украински гражданин може да направи своето доброволно волеизявление за получаване на статут за временна закрила само пред представител на Държавна агенция за бежанците. Техни екипи имат изнесени работни места в открития кризисен център в Морска гара, където се приемат и предават необходимите документи, удостоверяващи статута. Очаква се до дни да бъдат разкрити временни пунктове на МВР, които също да извършват услугата за предоставяне на статут за временна закрила. Такива ще бъдат разкрити в 6 РПУ на МВР на територията на област Бургас – Първо и Пето РПУ в Бургас, РПУ-Несебър, РПУ-Поморие, РПУ-Созопол, РПУ-Приморско.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Безхаберие? На Морска гара  в Бургас всичко е спокойно
  16.03.2022 18:00      

Директорът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова е заявила, че няма информация