Четвъртък, 16 Юни 2022
    
Мнения Общество

Безхаберие? На Морска гара в Бургас всичко е спокойно

  16.03.2022 18:00  
Безхаберие? На Морска гара  в Бургас всичко е спокойно

Директорът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова е заявила, че няма информация за проблеми с регистрацията на бежанците на Морска гара в Бургас, както и че не чувала за проблеми с техническите устройства. Това стана ясно след въпрос на бургаския депутат от ИТН Златомира Мострова, по време на изслушване в Народното събрание за състоянието на кризисните центрове, ръководени от ДАБ и готовността на агенцията да предостави експертна и преводаческа помощ. Припомняме, че по-рано днес "Черноморски фар" бе на мястото. Десетки украинци, подаващи молби за закрила на Морска гара в Бургас, бяха приклещени в административна процедура, допускаща двайсет човека на ден. 

Ето какво написа в профила си Златомира Мострова, депутат от ИТН

На Морска гара всичко е спокойно!

„Нямам информация за проблеми с регистрацията на бежанците на Морска гара в Бургас, никой не ми е казал за проблеми с техническите устройства.“

Това заяви директорът на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова в отговор на мой въпрос, по време на изслушването и в Народното събрание за състоянието на кризисните центрове, ръководени от ДАБ и готовността на агенцията да предостави експертна и преводаческа помощ,

И още от отговора на Първанова разбрах, че тя не е IT специалист и не разбира от тези работи, за тях си има експерти и не е наясно защо е струпването на хора в Бургас.

Въпроса ми беше продиктуван от случилото се днес в Кризисния център на Морска гара Бургас

Проблем със системата на Държавна агенция по бежанците (ДАБ) остави стотици украинци в Бургас днес без възможност да подадат документи за статут за временно пребиваване. От тази сутрин в Кризисния център на Морска гара за почти всички, избягали от войната и пристигнали в морския град украинци, се оказа невъзможно да получат статута си, защото в момента се провеждат обучения, а софтуерът създава проблеми. Така реално днес официално обявени за бежанци останаха само тези, които миналата седмица са подали документите си, а всички останали ще трябва да изчакат до другата седмица, когато от ДАБ гарантират, че проблеми вече няма да има и процесът ще върви гладко.

Шефката на Агенцията за бежанците не предостави и отговор на въпроса ми, какви правни и фактически действия е предприела, за да се предотврати административния хаос днес в Бургас, в резултат на който близо час повечето украински граждани поискали да получат статут бяха връщани. В 11 часа от Държавната агенция за бежанците са започнали да извършват регистрация на тези, които искат хуманитарен статут.

На Морска гара Бургас служителите от „Миграция“, също не са знаели как да обяснят ситуацията на пристигналите украински граждани.

Объркването е настъпило след като премиерът Кирил Петков вчера обяви в Русе, че системата за регистрация за временна закрила по европейската директива работи.

Засега тя работи само на граничните пунктове, а по места полицейските управления не са готови да извършват тази регистрация.

 

 

 

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Любен Дилов за ареста на Борисов: В селото на въртоглавите всеки ден е панаир!
  17.03.2022 21:46      

"Опитват се да арестуват Бойко, Менда, Влади Горанов и Севда...Много трудна задача за управл