Понеделник, 13 Юни 2022
    
Бургас

Бургаската гимназия по туризъм фаворит в Националните състезания по професии

  14.03.2022 14:30  
Бургаската гимназия по туризъм фаворит в Националните състезания по професии

В регионалния кръг на Националните състезания по професии за учебна 2021/2022 година първо място и златен медал в категория „Най-добър млад готвач“ спечели Фани Киселова от ХII в клас в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ с ръководител Ганка Ангелова. Тя приготви две кулинарни изделия – студено предястие с включени сирена, плодове и зеленчуци и основно ястие, вариация на пиката от свинско контрафиле с трикомпонентна гарнитура и сос.

Първо място и златен медал в категория „Най-добър млад сервитьор“ спечели Венцислав Сребрев от ХI клас на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ с ръководител Анна Тодорова. Неговата задача беше да предложи с предястието подходящо вино (бяло или розе), с основното ястие червено вино (с коркова тапа) - за декантиране, и да представи ястията според собствената си преценка на български и английски език.

Участници в регионалния кръг на Националните състезания за „Най—добър млад готвач“ И „Най-добър млад сервитьор" за учебна 2021/2022 година бяха ученици от професионалните гимназии по туризъм от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

Организатор на Националните състезания по професии е Министерството на образованието и науката, а партньори са Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, Българска асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Ред-Девил, Българска туристическа камара – кетъринг и Българска асоциация на професионалните сомелиери.

Цел на състезанието е да се осигури възможност за демонстриране на придобити знания и умения в конкретна работна ситуация, както и да се постигне обвързване на извънучилищните дейности с бизнес средите от региона и областта, популяризиране възможностите за реклама и за престиж на работодателите чрез спонсорство и участие в подобни извънучилищни дейности.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Средец
Инж. Живка Маврова: Средец се разраства във всички посоки
  13.03.2022 09:31      

ОУП предвижда разширяване на урбанизираната зона на града и индустриалните зони, както и