Петък, 10 Юни 2022
    
Бизнес Мнения

Руските кораби да влизат в български пристанища - само под условие

  11.03.2022 17:15  
Руските кораби да влизат в български пристанища - само под условие

Силвия Шатърова

На етап съгласуване с Европейската комисия е идеята  да се забрани влизането на руски кораби в български пристанища, транспортното министерство вече е препратило към Външно министерство кои точно плавателни съдове не трябва да влизат и за кои да има изключения. Очаква се общо становище на Европейската комисия.

Ще бъдат ограничени кораби, които доставят конвенционални стоки, санкцията обаче няма да важи за нефт, природен газ, доставка на ядрено гориво и други стратегически суровини,  заяви транспортният министър Николай Събев в Бургас.  Той допълни, че е правен анализ на риска и икономическите последици от санкциите за българската икономика.

„Когато започне война вече няма печеливши, от тук нататък вече се смятат  само загуби, очевидно е, че нашият бизнес губи  от тези ограничения и не само той. В наш интерес е да създадем този икономически блок, който да принуди Русия да спре войната. Ние нямаме друг изход, ние не искаме да участваме в нея,  искаме тя да спре“, заяви още той.

Събев допълни, че са изследвани всички възможности и експерти са заявили, че при определени условия нашата страна може да си позволи в нашите пристанища да не влизат руски кораби.

От думите му стана ясно, че повечето руски кораби са под чужд флаг и е твърде вероятно санкцията да не успее да ги обхване.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Руските кораби да влизат в български пристанища - само под условие
  11.03.2022 17:15      

Силвия Шатърова На етап съгласуване с Европейската комисия е идеята  да се забрани в