Неделя, 18 Сеп 2022
    
Бургас

През 2022 данъци в Бургас няма да са повишават, бюджетът на общината-консервативен

  10.03.2022 17:07  
През 2022 данъци в Бургас няма да са повишават, бюджетът на общината-консервативен

Кметът на Бургас Димитър Николов представи параметрите на проектобюджета на Бургас за 2022 г. Той е подготвен в условията на трудно прогнозируема среда, динамична икономическа обстановка и е повлиян от редица предизвикателства. При изготвянето му е използван консервативен подход, базиран на актуалните данни за изпълнение на Бюджет 2021 и местни приходи, формирани за поредна година без да бъдат завишавани местните данъци на гражданите.

„Наглед Бюджет 2022 е с по-голяма рамка, но повечето средства в него са за издръжка на най-важните и обществено значими дейности. Рязко расте цената на всичко. На електроенергия, горива, строителни материали, храни… Въпреки това за поредна година не повишаваме данъците и местните такси. За съжаление, едновременно с това отново не получаваме изравнителна субсидия от държавния бюджет. Защото сме имали добра събираемост на данъците и финансова дисциплина. Изравнителна субсидия получават общините с ниска събираемост, а тези, които са се справили - не. Така Бургас губи между 4 и 6 милиона лева.

Притеснително е, че се очертава нулева година за европейските средства. А Бургас силно разчита на тях, тъй като само с местни данъци трудно се правят големи инвестиции. Призовавам правителството да направи максималното местните власти в България да получат достъп до европейските програми и да привлекат колкото може повече средства от ЕС, за да компенсират инфлационните загуби.

Тази година са необходими между 7 и 13 милиона лева, за да компенсираме увеличението на тока в общинския бюджет. В друго време тези средства щяхме да инвестираме в развитието на града, в реални инфраструктурни проекти.

В тази обстановка се борим да приложим всякакви мерки за енергийна ефективност. Миналата година обновихме уличното осветление по 22 големи булеварда. Това спести 200 000 лева на годишна база. Сега искаме да продължим програмата, подменяйки всички ергоемки осветителни тела, за да спестим още повече средства. Въпреки това сметките ни са огромни.

Вече обявихме намерение да създадем фотоволтаични паркове върху собствени терени. Това кореспондира и с обявените тази седмица намерения на Европейския съюз в същата посока. Но се сблъскваме с несъвършенства в закона, необходимо е спешно облекчаване на правилата.

Друг голям проблем тази година е отказът на фирмите да изпълняват договорите си заради повишените цени на желязо, бетон, горива, асфалт и всички видове материали. Вече имаме реални откази за извършване на дейности, заради неколкократно повишение на цените на горива и материали, искат финансови компенсации, които няма как да получат, защото законът за обществени поръчки не позволява това. В момента в Бургас не работи нито една асфалтова база. За някои наши проекти ще се наложи преизчисляване на стойността им и преминаването през нови обществени поръчки.

Разчитаме на помощ от държавата, но най-вече се надявам тази война да спре, пазарите да се успокоят и хората да се върнат към нормалността в своето ежедневие и разходи!“, каза Димитър Николов при представянето на бюджет 2022.

Той допълни, че за да се осигури сигурност и стабилност, в първото шестмесечие на годината Община Бургас няма да извършва големи капиталови разходи. Средствата ще бъдат съхранявани за осигуряване на социална защита и издръжка на дейности с важни обществени функции. Консервативен е подходът и по отношение на вземането на кредити, като Община Бургас залага такива в Бюджет 2022, но ще прибегне до усвояването им само при необходимост. Кметът на Бургас даде пример с миналогодишния бюджет, в който от 10 млн. лв. заложен кредит, са усвоени едва 5. Същият ще е подходът и тази година.


Анкета

Мнения

Мнения
Н. Пр. Ингрид Кресел - посланик на Естония в България: Ние сме известни с дигиталното си правителство и с любовта си към природата
  18.06.2022 15:24      

Моделът на електронно управление започна преди 20 години с образованието на децата