Четвъртък, 09 Юни 2022
    
Бургас

Министър Денков от Бургас: Поискахме от здравния министър да спре тестването на учениците

  10.03.2022 13:58  
Министър Денков от Бургас: Поискахме от здравния министър  да спре тестването на учениците

Дона МИТЕВА

В четвъртък от Просветното министерство са изпратили писмо към Здравното, в което се изразява мнение, че тестването на учениците на този етап трябва да отпадне. Новината съобщи в Бургас просветният министър академик Николай Денков. Кога точно ще се случи отпадането трябва да реши министърът на здравеопазването. „Отпадането става със заповед на здравния министър. Помолили сме да прегледат и всички останали мерки и което е възможно да отпадне“, поясни той.

Министър Денков посети двата университета и откри СТЕМ център по природни науки, изследвания и иновации в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, реализиран по Национална програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“. В Математическата гимназия той бе посрещнат освен от ръководството на учебното заведение, и от кмета на Бургас Димитър Николов и зам.- кмета Йорданка Ананиева.

Във връзка с непредсказуемите цени на ток и газ и в контекста на ставащото министър Денков коментира, че има отпуснати пари към училищата след приемане на бюджета тази година. „Отделно има промяна в ценообразуването, с която учебните заведения получиха известно облекчение в сметките за февруари, март. Ако трябва, ще има и допълнителни средства. Това, което е ключово е, че в момента Министерството на финансите разработва механизъм, по който от тук нататък всички училища, всички институции ще влязат в един общ субект, който да кандидатства за цена за тока и от там нататък ще се знае за всяко училище, за всяка болница каква ще бъде цената, която да залегне в бюджета. Това ще промени радикално подхода и неизвестността, която я има в момента ще изчезне“.

Министърът отрече да има информация, че училища излизат в обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) с цел да се пести от сметките на ток. „Ако някое училище не може да си плати сметките, трябва веднага да сигнализира, за да му помогнем“.

Българските ученици учат най-малко в Европа, потвърди в Бургас просветният министър. Пред медиите той коментира, че за обсъждане са предложени три варианта за начало на учебната година, паралелно на преглед е подложено учебното съдържание на общообразователните учебници.

Вторият вариант предвижда учебната година да започва на 7 септември за всички ученици като краят й бъде удължен за учениците от I до VI клас. При такава ситуация ваканциите за всички ученици ще се увеличат с пет дни и ще бъдат по-равномерно разпределени в рамките на учебното време. Министърът смята този вариант за оптимален. 

По отношение на програмите министър Денков припомни: „И друг път съм казвал, че има твърде много излишни понятия, твърде много термини. Трябва да станат практически по-ориентирани съответните програми. Успоредно ще върви дебатът за продължителността на учебната година и този как да се променят програмите и след това и учебниците“. По негови думи няма време за упражняване на знанията без да се трупат нови, затова са нужни и планираните промени.

В Министерството се събира информация за това колко украински семейства искат децата им да учат в наши училища и тогава ще се вземе решение как ще бъдат разпределени и дали някъде ще се откриват нови паралелки. „Ние имаме готовност, по-големият проблем е свързан с Министерство на здравеопазването, от където трябва да генерират правила за приема на украинските деца“, заключи министър Денков.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Министерският съвет: С още пари за зърно хлябът сигурен до 2023 г.
  09.03.2022 10:27      

С още пари за зърно хлябът сигурен до 2023 г. Кабинетът отпуска допълнителни пари за зърн