Четвъртък, 09 Юни 2022
    
Несебър

Въвеждат краткосрочно платено паркиране в Несебър

  10.03.2022 11:43  
Въвеждат краткосрочно платено паркиране в Несебър

Абонаментните и бизнес местата ще се пазят по 24 часа

 

Георги РУСИНОВ

 

Община Несебър планира въвеждането на краткосрочно паркиране в Несебър. Това ще стане с промени в Наредбата за платено паркиране на общината, заяви кметът Николай Димитров. Въпреки че предложенията с промените ще бъдат качени на сайта на общината, градоначалникът реши да запознае съгражданите си с видео, заснето в кабинета му. В него той ясно и точно описва какво ново се въвежда, както и какво остава по същия начин или с много малки промени.

Димитров започва с най-важното. Засега наредбата ще важи само за територията на Несебър. Впоследствие ще се направи анализ за работата й и ще се включат и останалите съставни селища на морето, които приемат туристи.

„Миналата година наредбата беше спряна с решение на Общински съвет – Несебър, защото имаше недоуточнени моменти, разминавания в това, което беше предложено и това, което се гледаше в комисиите. Затова ние я преработихме. Важно е като уважаваща себе си морска община, ние да имаме регламент за паркирането. Това ще улесни както нашите съграждани през лятото, така и гостите, които ще посещават Несебър“, категоричен е Димитров.

В Наредбата ще има три вида паркиране – краткосрочно платено, абонаментно и служебно.

 

Кратковременното паркиране е ново

 

„То ще се прилага там, където има нужда да се спира за кратко, за да се отиде до администрация, институции и да има ред и организация. След всички проучвания, които направихме, се обособяват две зони. Това е улица „Иван Вазов“ – от хотел „Оазис“ до края на улицата. Платеното паркиране ще е в дясната страна, за да може всички, които имат нужда да посетят институциите, които се намират там, да го направят безпроблемно. Там има банкови офиси, нотариус, съд, прокуратура, здравната къща. Кратковременно паркиране ще има и отстрани на улица „Морска“, която води към парка. Другата улица, която предлагаме и е хубаво да бъде с кратковременно паркиране, е улица „Любен Каравелов“ – от отсечката на „Отец Паисий“ долу до улица „Еделвайс“, където е Общината. Ние сме говорили с наемателите на магазините и те казаха, че там е хубаво да има кратковременно паркиране, за да може клиентите да спират и да си тръгват бързо, защото иначе всеки спира и си оставя автомобила по цял ден“, посочи кметът.

Цената за час паркиране ще е 1.20 лева, с включено ДДС. Ще може да се заплаща чрез СМС, интернет приложение или паркоматите по места. Кратковременното паркиране ще работи с часови пояс от 9:00 до 20:00 часа и ще работи всеки ден от седмицата. Позволеният престой ще е до 3 часа.

„Повторни СМС-и няма да бъдат приемани, защото е хубаво да се освободи мястото за други, които имат нужда и търсят място за паркиране. При просрочване на времето, ще бъдат поставяни скоби. Таксата за снемането й е 25 лева. Има и административни наказания за такива, които си позволяват да махат скоби и да ги чупят. Кратковременното паркиране ще бъде означено със синя линия. Ще има и обозначителни табели в районите с такова паркиране“, поясни Димитров.

 

Какво е новото при абонаментното и служебното паркиране?

 

Другите два вида паркиране, които залягат в Наредбата, са абонаментно и служебно.

„Те са съобразени с желанията на нашите съграждани, тъй като всяко едно семейство има по няколко автомобила. Имаме паркоместа по улиците на града. Това райониране, което беше предвидено в предната наредба, отпада. Ще се паркира с платено абонаментно паркиране или служебно паркиране по следния начин: както и досега, всички жители си подават заявления и паркират на тези паркоместа, които ползват. Те ще бъдат означени с табели, които сме предвидили. Ще има и за абонаментното, и за служебното“, коментира градоначалникът.

Новото в случая е, че тези места вече ще се пазят по 24 часа. Това важи и за служебния абонамент, който се ползва от офиси, фирми, хотели, банки и други бизнеси.

„Цената е 20 лева на месец и както беше и в предишната наредба – ще трябва да е минимум за 4 месеца, защото много трудно се контролира иначе кой е платил за месец или повече. Така че – от 1 юни до 30 септември включително. Ако има нарушители и спират на такива места, те ще бъдат принудително вдигани от „паяка“. Засега ще ползваме пластмасовите табели, които бяха досега. Репатрирането, както и досега, е 50 лева плюс 2 лева престой на наказателния паркинг. Ако нарушителят се появи преди да бъде репатриран, може да си плати глоба от 25 лева. Ще бъде забранено да се слагат антипаркинг тела, да се пробива асфалтът и т.н. Там също си има съответните административни мерки“, продължи Димитров и категорично заяви, че паркоместата в града са достатъчни за всички, дори и по тяхна справка имало такива, които остават свободни.

Кметът е сигурен, че ще има много коментари и предложения, но добавя и че като уважаваща себе си община, която приема най-много туристи, трябва да има ред в паркирането.

„Промени се малко и профилът на туриста. Много от тях вече пристигат със собствените си автомобили, особено нашите сънародници от вътрешността на страната, но и от чужбина. Има и свободни зони за паркиране. Това са големите буферни паркинги – в комплекс „Черно море“, на стадиона също има свободни паркоместа, в посока Равда също. Имаме готовност и за още свободни зони. Предвидили сме ги, за да можем да поемем големия туристопоток. На централната улица „Хан Крум“ ще има четири служебни паркоместа за двете банки – те ще си ги контролират по какъв начин да спират клиентите им. Културен център „Артиум“ ще има отстрани служебни места. Там ще има нова банка. Имаме и абонаментни паркинги – при училище „Любен Каравелов“, както и паркинга зад площад „Жулиета Шишманова“. Тях си ги ползват жителите и досега“, заяви той.

Накрая той завърши с това, че няма ниощо притеснително в наредбата.

„Смятам, че всички ще се обединим около идеята, че паркирането трябва да е добре организирано в нашия град. Аз съм сигурен, че ще видим ползите от нея. Всички паркинги са в единна система и показват колко места има свободни. Сигурен съм, че ще се справим с автомобилния поток на всички, както на Вас – нашите съграждани, така и на гостите на града ни. Наредбата касае новия Несебър. В Стария град ще си работим по правилата, които са и досега“, посочи градоначалникът.

Ако имате въпроси, мнения и предложения, може да ги подадете на електронна поща [email protected], за да може администрацията да ги разгледа и да се свържат обратно с Вас.

Предлаганите промени са съобразени със Закона за движение по пътищата, както и със съответните наредби и изисквания на Европейския съюз.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
Министерският съвет: С още пари за зърно хлябът сигурен до 2023 г.
  09.03.2022 10:27      

С още пари за зърно хлябът сигурен до 2023 г. Кабинетът отпуска допълнителни пари за зърн