Сряда, 01 Юни 2022
    
Бизнес Мнения

Иван Кирязов, туроператор: Всички санкции, не зависимо от кого са наложени, работят против туризма

  02.03.2022 17:25  
 Иван Кирязов, туроператор: Всички санкции, не зависимо от кого са наложени, работят против туризма

Дона МИТЕВА

 

Полската и Унгарските туристически борси започват към края на седмицата. Бургаска фирма изпраща свои представители на двете борси, които ще бъдат своеобразна форма на индикация за това, дали и какъв туристически сезон може да се очаква по родното Черноморие. Целият бранш е видимо притеснен от конфликта Русия – Украйна. Знае се вече, че Русия съветва своите съграждани лятото да почиват вместо в България в Турция или други страни. България вече е снета от продажби от руски туроператори.

В същото време пред Украйна неизвестните са твърде много.

Иван Кирязов, бургаски туроператор, който работи на пазар Украйна казва, че всеки ден се чува със своите контрагенти от там, които са в Киев. Той признава, че ситуацията е много динамична, но подчертава и това, че по думите на украинците в града няма явни военни действия.

„Говорим с контрагентите. Ясно е това, че в момента са спрели темата туризъм. И от двете страни се надяваме да приключи тази специална военна операция, евентуално до края на март и нещата да се върнат в норма“, казва той и подчертава, че настроенията в Украйна, според това, което чува са разнопосочни. „Едни се радват, че ще има денацификация и очакват на чело на страната да застанат хора, които да мислят повече за държавата. Други пък защитават сегашното правителство, което според тях изпълнява поръчки“, предава настроенията  бургазлията.

„Говорих с хора от Киев, които са притеснени, че са раздадени оръжия на хора от улицата и че вечер има бандити и грабежи. По техни думи полицията се е скрила и криминални банди с оръжие грабят, армията има други задачи. Хората очаква да се въведе ред. Има хора ги е страх да си отворят магазините, за да не бъдат обрани“.

За туристическия бранш стоят неизвестни и за това как ще се развият събитията за Беларус, и дали от българска страна няма да бъдат наложени санкции под давление на НАТО и ЕС.

„Имаме заявки за детски лагер от Беларус, като транспорта се надявахме да се извършва с автобуси през Украйна. Сега и от двете страни не знаем дали това ще се случи“, казва Кирязов и обобщава, че всички санкции, не зависимо от кого са наложени, работят против туризма. Той обобщава  събитията, поглеждайки в по-далечно бъдеще: „След днес има и утре“.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
 Иван Кирязов, туроператор: Всички санкции, не зависимо от кого са наложени, работят против туризма
  02.03.2022 17:25      

Дона МИТЕВА   Полската и Унгарските туристически борси започват към края на