Сряда, 01 Юни 2022
    
Общество

Депутатите с 5 дни почивка за 3 март

  02.03.2022 16:11  
Депутатите с 5 дни почивка за 3 март

Освен на 3 март, когато е националният празник на България, депутатите си дадоха още един ден почивка. Те си отмениха заседанието в петък - 4 март. За сметка на това ще имат извънредно заседание във вторник - 8 март със същия дневен ред - блиц контрол, на който трябва да препитват премиер и вицепремиери, както и редовен парламентарен контрол. Така на практика те ще почиват от четвъртък до вторник - общи пет дни. Понеделник по принцип е ден за обиколки из изборните райони.

Предложението бе внесено от пет от партиите в НС - 4-те от управляващата коалиция - ПП, БСП, ДБ и ИТН, както и от "Възраждане". Решението бе прието със 131 гласа "за", само 19 против и 3 "въздържали се".

От дебатите се разбра, че причината е, част от депутатите ще пътуват до районите си за празника, а след това да се връщат обратно до София за един ден.

Шефът на НС Никола Минчев поясни, че предложението след консенсус на повечето партии, а говорено е и с членовете на МС, които са свободни за вторник.

От ДПС се обявиха категорично против и попитаха какво извънредно налага да оставят страната без парламент 6 дни.  "Не може да променяте дневния ред така. Какво е извънредното, че да променяте и отменяте парламентарния контрол, който е фиксиран в правилника", коментира  зам.-шефът на ПГ на ДПС Хамид Хамид. И заподозря, че причината са въпросите, които ДПС е внесло към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, а така мнозинството иска да го скрие. "Участвате в пълзящия фашизъм по методите на държавна сигурност. От какво се страхувате от този контрол. Каква е причината да го отменяте. Чух, че така било удобно, за да може да се пътува?", каза Хамид. И добави: "Отрекохме се да сливаме празници и почивни дни. Много бързо се изморихте. Това ли е промяната. Това го правиха от ГЕРБ. Просто излезте и кажете, че правите като тях. Просто сте бета версия", възмути се Хамид.

"Защо за нас да е позволено нещо, което на гражданите не е - те в петък са на работа", включи се и Станислав Анастасов от ДПС.

Във вторник депутатите да работят до изчерпване на всички въпроси и писания, които са 88 на брой, предложи Петър Петров от "Възраждане". Това са 880 минути и почти 15 часа, сметна го шефът на НС Никола Минчев. Той все пак  подложи предложението на гласуване, но то бе отхвърлено. Така във вторник депутатите ще работят от 9.00 до 14.00 часа. 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
 Иван Кирязов, туроператор: Всички санкции, не зависимо от кого са наложени, работят против туризма
  02.03.2022 17:25      

Дона МИТЕВА   Полската и Унгарските туристически борси започват към края на