Вторник, 31 Май 2022
    
Общество

Драгомир Заков положи клетва като нов министър на отбраната

  01.03.2022 15:09  
Драгомир Заков положи клетва като нов министър на отбраната

Народното събрание освободи Стефан Янев като министър на отбраната и избра Драгомир Заков на негово място.

Персоналните промени в Министерски съвет бяха одобрени с 217 гласа "за". "Против" гласуваха - 0 народни представители, "въздържали се" – 33.

Оставката бе поискана от премиера Кирил Петков на заседание на Министерски съвет вчера, а проектът за персонални промени в състава на Министерски съвет постъпи в деловодството на Народното събрание още същия ден.

Повод за това бяха думите на Янев, че в Украйна се провежда операция, а не война и последвалият му пост в социалната мрежа, разминаващ се с позицията на министър-председателя.

Във въпросния пост Стефан Янев изрази мнение, че оставката му е въпрос на процедура и че той сам няма да я подаде в тази ситуация.

Първоначално от "Продължаваме промяната" бяха предложили Тодор Тагарев, но тази сутрин оттеглиха предложението си и внесоха кандидатурата на Драгомир Заков.

Според биографията, депозирана в Народното събрание заедно с предложението за избирането му, Драгомир Заков е на 46 г. и е кариерен дипломат с дългогодишен опит по въпросите на политиката за сигурност.

Той е назначен за постоянен представител на България в НАТО на 25 март 2019 г. Според биографичната справка на сайта на НАТО от 2014 г. до 2019 г. е заемал последователно различни ръководни длъжности в Министерството на външните работи. Има ранг "пълномощен министър".

От 2011 г. до 2014 г. е бил първи секретар на българската мисия в ООН, работил е и в Центъра по политики и сигурност в Женева. Има опит и в работата с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Драгомир Заков не само познава системата за сигурност, но и системата познава него“, каза Петков по време на представянето на кандидатурата на дипломата в парламента.

Заков е завършил магистърска степен „Международни икономически отношения“ в УНСС, а преди това е учил във Френския лицей в София. През 2009 г. е изкарал програма по Разширени проучвания на сигурността в „Център Джордж Маршал“, Германия, а през 2016 г. е завършил курс в Европейския колеж по сигурност и защита, който е част от образователната структура на Европейския съюз в Брюксел. Говори английски, френски и руски според сайта на НАТО.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Максим Генчев, режисьор: Хора, които ме питат има ли нужда от филм за Ботев, са хора, които не го уважават
  01.03.2022 15:03      

Идеята да екранизира революционера му идва още през 1996-а докато е в Корея