Петък, 29 Апр 2022
    
Бургас Общество

Лазар Налбантов, директор на Основно училище „Найден Геров“: Проблемът ни е отоплението

  28.01.2022 13:41  
Лазар Налбантов, директор на Основно училище „Найден Геров“:  Проблемът ни е отоплението

Има бургаско училище, където не толкова сметката за еленергия ги вълнува, отколкото двойното повишение цените на палетите за отопление. Драстичен скок в парите, които имат да платят за ток Основно училище „Найден Геров“ няма, ако се сравнява с други училища в града, където увеличението е почти тройно. Притесненията тук са за повишаването на други цени.

„Сметката ни за ток е повече, но не и стряскащо. Благодарение на някои икономии, които правим. Още от ноември започнахме да правим някакви икономии. Нямаме втора смяна – целодневно обучение има само в начален етап. Може би затова и увеличението стойността на фактурата не е толкова драстично. Но като цяло се усеща увеличението. Ако сравняваме с предходната година, когато сме имали около две хиляди за ел. енергия, сега сметката е 2600 - 2700“, казва директорът с ясното съзнание, че не може до безкрай да се затягат коланите.

По негови думи нарастването на сметката за електричество не е драстично, защото са на доставчик с договор, където макар и увеличена, цената на електрическата енергия е фиксирана. Докато на свободния пазар е различно.

Проблемът в това училище е отоплението. Цената на пелетите е увеличена двойно. „Добре, че сега имаме договор по старите цени и се възползвахме максимално да си вземем каквото ни позволява квотата по договора.

Надявам се, че много малко ще влезем към края на отоплителния период в новите. За следващия отоплителен сезон в края на тази календарна година, ако не се завишат стандартите, и то не с някаква символична сума, а солидно да се повишат – ние няма да може да плащаме. Уж сме съобразени с новите стандарти – екоотопление, системата ни е нова, но разходът е голям. Не можем да издържим на цена от 680 лева за тон пелети, при положение че сме ги вземали на 380 миналата година“, прави сметките Налбантов.


Анкета

Ще дарите ли заплата за Украйна?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
 Проф. Севдалина Турманова:  Поискали сме обяснение от фирмата за сривовете в електронната платформа
  28.01.2022 15:19      

Силвия ШАТЪРОВА Поискала съм писмено становище от фирмата „Контракс“ за он ла