Петък, 29 Апр 2022
    
Бургас Мнения Общество

Коста Папазов, директор на Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“: Очакваме помощ от Министерството – да се повишат стандартите

  28.01.2022 11:41  
Коста Папазов, директор на Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“:  Очакваме помощ от Министерството – да се повишат стандартите

Друго бургаско училище, което също е ударено от кризата с високите сметки е Електрото. 

Сметката за газ още не е получено, но и там са сигурни, че изненадата ще е голяма – тя ще е увеличена в пъти. Сметката за електричество е три пъти по-висока. От хиляда и нещо е набъбнала на три и осемстотин. 

„Очакваме помощ от Министерството – или да повиши стандартът, или нещо друго, защото училищата да се оправят сами със сегашните средства, които имат, е просто невъзможно“, казва Папазов. Той смята, че подпомагането, за което в момента се говори, е несериозно и на парче. „Трябва да се направи анализ – да се видят какви са разходите. За мен единствения вариант е да се повишат стандартите“, подчертава директорът.

Средно стандарите варират от 1500 – максимум до 2000 лв. Дали е порочна практиката парите да следват ученика или не – голяма част от директорите виждат решение на кризата с ел. енергията и газа чрез повишаване на средствата, които държавата отпуска за един ученик.

„Опитът показва, че всяка година стандартите се повишават. Проблемът беше в това, че повишението отиваше единствено за заплати на учителите. Трябва да се помисли: ако се повиши с определен процент стандартът – 80% от тези пари могат да отидат примерно за заплати, обаче 20% от повишението поне трябва да са за разходи“, обобщава Папазов.


Анкета

Ще дарите ли заплата за Украйна?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
 Проф. Севдалина Турманова:  Поискали сме обяснение от фирмата за сривовете в електронната платформа
  28.01.2022 15:19      

Силвия ШАТЪРОВА Поискала съм писмено становище от фирмата „Контракс“ за он ла