Понеделник, 25 Апр 2022
    
Мнения Общество

Метлата на четворната коалиция в региона

  24.01.2022 14:59  
Метлата на четворната коалиция в региона

Партийни активисти разнасят CV-та и се ослушват за назначения

 

Силвия ШАТЪРОВА

 

Здравната и енергийна криза позабави малко политическите уволнения и нови назначения в държавната администрация и фирми. Те обаче продължават да вълнуват партийните кариеристи и настоящи чиновници. От квотите на четирите партии, които си разпределиха министерските кресла, ще последват и смените. Все още се назначават заместник-министри, което на практика означава, че държавните фирми ще бъдат с нови шефове най-рано през пролетта и началото на лятото. През годините въпросната тенденция имаше прозвището на червена, синя и жълта метла в зависимост от какъв цвят е управлението и идваше със свои кадри като подменяше предишните, сега метлата е с пъстра палитра и може да се нарече метлата на Промяната. 

В  края на декември и първите дни на януари бе направена първата смяна -областният управител Стойко Танков замени проф. Мария Нейкова. Така БСП взе най-важния държавен пост в областта. В петък минути преди края на работния ден МС освободи и двамата му заместници от времето на служебния кабинет - Божан Божанов и Асен Бонджев. Техните места ще бъдат заети от квотата на ИТН и ПП. Днес стана ясно, че от квотата на ПП е Пламен Янев-виден протестър срещу статуквото на ГЕРБ. Паметливи обаче припомнят неговата привързаност и към ДБГ, преди години той беше областен лидер на Движението.

Янев бе видян сутринта пред Областна управа, а минути след това от партията му СЕК разпространиха прессъобщение за новото назначение. Областна администрация все още обаче не са видели заповедта за назначение. Всъщност и това управление не изневери на стила минути преди уикенда да прави смени. В петък в 18 часа през лятото бе назначен и Асен Бонджев.

Вторият заместник на Танков е от квотата на  ИТН, засега това се очертава да е областният кординатор на ИТН -Тодор Иванов.

Принципно позицията на заместник областния управител не е аткрактивна, но пък е добър трамплин за политическа кариера, защото е ясно, че двамата, които са назначени от квотата на новите партии, имат една цел - да трупат публичност и да са разпознаваеми за следващите местни избори. Най-вероятно това ще е основният им мотив. Да не забравяме, че от поста заместник областен управител тръгнаха кариерите на проф. Севдалина Турманова, сега председател на ОбсС – Бургас, и на Владимир Крумов, който бе на няколко пъти кандидат-кмет на ГЕРБ за Карнобат.

Досегашние заместници на Танков - Божанов и Бонджев, заявиха, че имат два пътя пред себе си - или да правят кариера в държавната администрация, или да се върнат в частния бизнес. Не е изключено да видим Бонджев в София, в Президентството или някое ключово министерство, а Божанов да оглави ключова държавна структура в Бургас. Въпреки че бе спряган за поста на шеф на ИАРА, той заяви, че компетенциите му не са там.

В момента червените активисти потриват ръце, защото под тяхна опека ще са държавните структури в областта на икономиката, социалните дейности, Министерство на земеделието и храните и важното за региона Министерство на туризма. Дълги години извън властта техните партийни активисти, верни членове и лобисти сега са окрилени от получената власт, вадят дълбоки кадрови резерви от ръкава, за да ги назначат на ключови постове или да дадат заслуженото на онези кандидат-депутати, които не са влезли в парламента.

Първият от тази редица е бившият депутат от Карнобат Тодор Байчев, който не успя да влезе в 47-ото НС. Той вече е парламентарен секретар на Земеделското министерство. Профилът му във Фейсбук изведнъж се изпълни с аграрни теми, свързани с новия министър Иван Иванов и реформата в този сектор.

Под шапката на това ведомство са двете ключови институции - Областна дирекция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. На първата засега все още е с шеф д-р Георги Митев, който е от СДС, говори се, че скоро най-вероятно ще бъде освободен, и е твърде вероятно ресторантьорът Антон Моралиев да седне в неговия стол. Моралиев е собственик на хотел и ресторант в центъра на Бургас, той е завършил технология на храните в УХТ в Пловдив. Ресторантът му е известен с това, че приютяваше сбирките на левицата в Бургас във времената на ГЕРБ, когато целият бизнес показваше лоялност към властта и партията на Бойко Борисов. Дали Моралиев не е в конфликт на интереси покрай бизнеса е спорен и морален въпрос.

БСП разполага с отличен кадър за поста - бившия шеф на БАБХ - д-р Петър Пачев, той надали ще се пребори обаче за това място. Ветеринарят има практика в Странджа и бе шеф на дирекцията във времената преди ГЕРБ.

ИАРА - тук след като ГЕРБ се пребори централата й да бъде в Бургас, назначи експерта и доцент Галин Николов, кой ще го наследи засега не е ясно, в петък слух го уволни, но пред „Черноморски фар“ той заяви, че вке още в кабинета си и подписва документи. Слухът сложи на негово място Христо Панайотов

Икономическото гуру на БСП в Бургас - Христо Панайотов, в момента е шеф на ДФ „Земеделие“ от месеци, засега най-вероятно ще остане на поста, ако не предпочете друга по-изгодна позиция за неговата компетенция. Самият той нито отрече, нито потвърди дали ще става шеф на ИАРА.

Земеделският министър Иванов заяви преди дни, че не изключва възможността да има смени в ръководството на „Напоителни системи“ в най-кратък срок, като целта е оздравяването на дружеството, предвид сериозните инвестиционни средства, които се предвиждат за управление от него. Това на практика означава и промени по места.

За шеф на едно от ключовите държавни предприятия – „Слънчев бряг“ АД се спряга общинският съветник и активист на БСП Йордан Георгиев. Той бе предложен за шеф на борда на фирмата по времето на Орешарски, но поради неопитност на юридическите му съветници, настъпи документален хаос. Така бе на няколко пъти отлагано вписването на новия борд, междувременно кабинетът на Орешарски падна, а старото ръководство в същия състав продължи да управлява до ден днешен в състав: Соня Енилова, Иво Маринов, Константин Лефтеров, Мариела Павлова.

 

 

В новата партия „Продължаваме промяната“ чака дълга резервна скамейка от желаещи, които пишат CV-та и доказват своята вярност към промяната.

 

От квотата са държавните фирми в областта на транспорта и съобщенията, където засега има отворен конкурс за директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“. НАП и Митниците са другите под шапката на финансовото ведомство, ръководено от Асен Василев. До дни се очакват промени в приходната агенция по места, научи „Черноморски фар“. Настоящият шеф тук Татяна Кънчева надали ще остане на поста, търси се солиден човек, който да я замести.

Министерство на образованието и неговото регионално управление също е в квотата на ПП. В РУО - Бургас на работа се върна инж. Виолета Илиева, дългогодишен началник, която най-вероятно ще остане на поста до пенсионирането си. Отново от ПП трябва да е и новият шеф на РЗИ, несменяемият д-р Георги Паздеров показва умения да жонглира в здравни и политически кризи и сред много управления, възможно е министър Асена Сербезова да не прави резки маневри по време на петата вълна в пандемията.

ИТН взима Регионалното министерство чрез министър Гроздан Караджов. Най-вероятно АПИ-Бургас ще има нов шеф – досегашният инж. Митко Порязов е редовно критикуван за редица проблеми по областните пътища, ВиК секторът също попада под обсега на МРРБ, но пък инж. Ганчо Тенев е едниственият специалист, който разбира от водно строителство и управлява най-големия воден проект в областта с европари, наскоро бе подписан договор за това с ЕБВР.

Договорът е последна стъпка от започването на мащабния проект, а заемът е за финансиране на съучастието на бургаското дружество в проекта.

Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лева, като е разделена между ВиК оператора и оперативна програма „Околна среда“.

Подпис под договора с банката за първия етап от изпълнението на проекта поставиха нейният директор за България Анка Йонеску и инж. Ганчо Тенев - директор на ВиК-Бургас.

 

Ще има ли нов шеф РИОСВ-Бургас и кой ще е той?

 

РИОСВ е ведомство, което попада под управление на новия министър Борислав Сандов, той е от квотата на зелените в коалицията на „Демократична България“. Тук на пръв поглед до дни беше ясно, че би следвало видната активистка през годините на зелените в региона – Даниела Божинова, да оглави инспекцията. Тя е от квотата на Зелените. Надали обаче ще е тя, Божинова си навлече гнева на своите с това, че подкрепи проекта на „Черноморски солници“ за облагородяване на района в Бургас. Той засяга територия от 60 дка, които на практика свързват Морската градина с Атанасовско езеро и с бъдещия квартал „Кьошето”.

Неправителственият сектор обаче я разгроми за това нейно решение в социалните мрежи, въпреки че тя се аргументира за решението си като общински съветник. Еколозите обаче не приемат мотивите й, че има ОУП на района от десет години, който разрешава вилно строителство и по-добре да се избере по-малкото зло.

„То трябва да е: а) възможно най щадящо и устойчиво за природното богатство – Атанасовско езеро и неговото биоразнообразие; б) историческото богатство – традиционният добив на сол и в) добро за хората - спорт, рекреация, наблюдение на птици и т.н. Считам, че предложението на „Черноморски солници” АД има следните достойнства: дава цялостно решене на територията (вместо да разпродаде терените на отделни клиенти и всеки да си проектира на парче), така че тя да има общ облик и планирани функции. Идейният проект дава заявка за органично решение, което се вписва в средата, не я доминира. Можем да получим и по-голяма обществена полза“, написа в профила си във Фейсбук Божинова.

РИОСВ винаги е една от най-проблемните институции и фокусира огромен обществен интерес и натиск на третия сектор. Обикновено лятото жужи от проблеми, свързани със строителство, дюни, плажове и купища инфраструктурни проекти, които пък бизнесът иска да прокара. На дневен ред стои един подобен проект за изграждането на фотоволтаичен парк в Айтоска планина, на който настоящият шеф Павел Маринов е дал зелена светлина.

Най-вероятно за неговия пост ще бъде обявен конкурс, става ясно от неформални разговори със заместник-министъра Тома Белев научи „Черноморски фар“ Маринов е назначен точно до обявяването на такъв.

 

 

 

 


Анкета

Как ще посрещнете Великден?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Метлата на четворната коалиция в региона
  24.01.2022 14:59      

Партийни активисти разнасят CV-та и се ослушват за назначения