Събота, 02 Апр 2022
    
Бургас

Бургас изпраща една успешна година, със значителни успехи

  31.12.2021 19:00  
Бургас изпраща една успешна година, със значителни успехи

 

От Токио до Холивуд – градът ни се прочу

Здравеопазването, инфраструктурата и екологията – важни акценти

 

Георги РУСИНОВ

 

Вече отминаващата 2021-ва също премина предимно под знака на ковид пандемията, която втора година не пуска света от хватката си. С наближаването на коледните и новогодишните празници ние от „Черноморски фар“ направихме обзор на най-доброто през годината. Спортни постижения, успехи на червения килим на славата, проекти и реализации в здравеопазване, инфраструктура, екология и други събития белязаха също толкова успешно изминалата година.

 

Момченце проплака за края на 2020-а, момиченце огласи 2021-ва

 

2020-а завърши с най-добрата възможна новина. Последното новородено за Бургас се появи навръх Нова година в УМБАЛ-Бургас. Малкият Константин, който скоро ще навърши годинка, се роди в 23:45 часа на 31.12.2020-а.

Първото бебе, което проплака в Бургас за 2021-ва, бе момиченце. То се яви на бял свят в 8:25 часа на 01.01.2021-ва.

На Никулден традицията с питката показа, че през 2022-ра в Бургас отново ще се раждат повече момичета. Така е през последните няколко години.

 

Култура

 

През изминалата година напълно обновеният Културен дом на НХК отвори врати за първите събития в него. Въртяща се сцена, 8 нови зали за репетиции, които са мултифункционални и могат да посрещат семинари и всякакъв вид обществени събития, най-модерното озвучаване и осветление, гримьорни и подходящ под за репетции, това са само част от екстрите в НХК.

„Зрителната зала", която е най-голямата, разполага с 514 места. Сцената вече може да се върти, след като дълги години задвижващият механизъм не функционираше заради повреда. Това позволява декорите да бъдат сменяни по време на представление. С подобна опция могат да се похвалят само най-големите театри. За функционирането на сцената и провеждането на представленията са монтирани 30 чиги. Това са устройства за управление на завесите, които се управляват с микропроцесорен пулт.

Важна част в Зрителната зала е оркестрината, което позволява в нея да се поставят не само театрални постановки, а още мюзикъли и оперети.

Техническата кабина в Зрителната зала също е изцяло нова. Тя е разделена на три панела – за кинопрожекции, звук и осветление.

След края на реконструкцията Зрителната зала бе кръстена на големия композитор, бургазлията Тончо Русев, което е едно признание за неговия талант и прекрасно творчество.

Културният дом НХК наистина заживя втори живот и най-различни събития се провеждаха в него през цялата година. Тук режисьорът Виктор Божинов избра да направи една от предпремиерите на филма „Голата истина за група Жигули“, който счупи всички рекорди и се превърна в един от най-гледаните български филми. Интересът в Бургас бе голям както на предпремиерата, така и на последвалите премиери.

През 2021-ва врати отвори и новата Библиотека в Бургас. След десетки години, в които беше разпиляна в различни точки на града, а книгите сбутани в неугледни, мухлясали и стари помещения, Регионална библиотека „П. К. Яворов“ в Бургас вече си има свой дом. Край на филиалите, които бяха в „Изгрев“, „Богориди“, „Булаир“, „Шар планина“, всички влизат в ултрамодерна и удобна четириетажна сграда в центъра на града. Новата сграда се намира на мястото на бившата Немска болница или Немско училище, както старите бургазлии помнят сградата.

„Исторически момент“ – така определи деня кметът Димитър Николов, при чието управление най-накрая сагата приключи. Паметливи припомнят, че поне 30 години никой не се наемаше да реши този проблем, а това е поредното културно пространство, което отваря врати в Бургас

Суперлативите не трябва да се пестят, защото подобна инвестиция в духовната сфера не е правена в цялата страна. Проектът за изграждането на библиотеката стартира на 8 август 2019 г., когато бе направена символично първата копка. Основната му цел бе да събере на едно място целия библиотечен фонд от над 600 000 книги, разпръснати в 4 филиала на библиотеката.

Инвестицията е за над 8 милиона лева европейско и общинско финансиране. След като заработи, новата библиотека се превърна в новото културно средище на Бургас, където млади и възрастни идват за книги, но и не само. Многофункционалността на сградата я превърна в един истински културен център, в който се провеждат много различни събития.

 

На червения килим

 

Една от безспорно добрите новини за 2021-ва бе номинацията на бургазлийката Мария Бакалова за „Златен глобус“ и „Оскар“ за ролята й в „Борат 2“. Макар и типично по български самата роля да предизвика дебат, Мария Бакалова направи нещото, което никой българин преди това не е правил – името й се прочу в Холивуд и оттук нататък е ясно, че я очаква бляскава кариера. Въпреки че не спечели нито един от призовете, самият факт, че бургаско момиче премина по червения килим за най-големите награди в киноиндустрията е достатъчен.

Когато се прибра в родния Бургас, Мария Бакалова бе посрещната от фенове и журналисти пред сградата на Община Бургас, където тя, заедно с майка си, се срещна с градоначалника Димитър Николов.

Бургаското семейство д-р Илиян Иванов, който отскоро е и професор по психиатрия, и съпругата му д-р Дана Проданова – стоматолог, са асоциирани продуценти на номинирания за награда „Оскар“ късометражен филм „Дълбоко усещане“ (Feeling Through). Той разказва за среднощната среща на бездомен тийнейджър с възрастен незрящ и глух мъж. Сценарист и режисьор е Дъг Роланд, а изпълнителен продуцент – Марли Матлин, носителка на „Оскар“ и на „Златен глобус“ за най-добра актриса във филма „Деца, забравени от Бога“.

Бургаското семейство не спечели престижната награда, но заедно с Мария Бакалова бяха предложени, а в последствие и удостоени като почетни граждани на Бургас.

Друга бургаска гордост – вокален ансамбъл „Фортисимо“, стана двукратен световен шампион в WORLD CHOIR GAMES 2021. Според жури и участници, а и според ръководителката Милена Добрева това е прецедент в конкурса. Бургаският талант отново се прочу.

След огромния си успех в Белгия световните шампиони Милена Добрева и „Фортисимо“ бяха посрещнати в Бургас. Плакати „Милена, ти си златна“ и „Добре дошли, шампиони“, „Обичаме ви, „Фортисимо“, много знаменца и викове „Браво“ огласиха площада пред община Бургас.

„Изпълнихме заръката на Община Бургас, която ни подкрепя, без златен медал да не се връщаме. Два златни медала – че ги донесохме – донесохме, но по-важното са най-високите резултати в целия конкурс. Чужденците започнаха да крещят. Станахме отново шампиони, този път в двете категории, в които се явихме. Това било прецедент. За наше огромно щастие българският химн прозвуча два пъти. Усещането е неописуемо. Много сме щастливи, че доставихме радост не само на Бургас – на цяла България, защото нашето постижение се оказа, че наистина е прецедент“, развълнувано разказа Милена Добрева.

„Фортисимо“ и Кристина Дончева бяха големите победители и в конкурса „Бургас и морето“. Песента „Заклинание“ по текст на народния представител от ИТН Ивайло Вълчев, музика Петър Алексиев и аранжимент Петър Алексиев и Алекс Нушев, спечели най-много точки от вота на слушателите и вота на публиката

Второто място е за „Всичко е море“ в изпълнение на Вили Русева, по текст на Ники Комедвенска и музика и аранжимент на Светослав Лобошки. Песента спечели най-много точки от вота на журито.

Третото място трите вота отредиха на дуета Георги Дюлгеров и Гергана Великова и песента им „Животът ни е сцена“. Текстът е на Живко Колев, музиката и аранжиментът – на Светослав Лобошки.

Тази година за пръв път бе въведен регламент журито да може да гласува само по веднъж с оценките от 7 до 10, което не се хареса на част от публиката, тъй като любимите им песни бяха по-назад по ред на изпълнение. Песните се изпълняваха по азбучен ред.

За пореден път вестник „Черноморски фар“ отличи най-добрия текст в конкурса. Тази година за пръв път изданието ни се съобрази и с вота от анкета в електронния ни сайт, който безапелационно посочи, че читателите ни харесват най-много текста на „Писмо в бутилка“. Изпълнението бе на Силвия Колева, музката – от Силвия Колева и Нивелин Мирков, аранжимент – Нивелин Мирков. Текстописецът, получил наградата от главния ни редактор Силвия Шатърова, е Яна Вълчева.

Фестивалът започна с минута мълчание за голямата Ваня Костова.

 

Спортни успехи

 

Най-големият успех в спорта тази година за Бургас е олимпийското злато на Стефани Кирякова, която е част от българския ансамбъл по художествена гимнастика. Стефани и „златните момичета“ постигнаха исторически успех в Токио, грабвайки за пръв път в историята ни олимпийско злато.

След огромния успех на Стефани, тя бе посрещната подобаващо в родния Бургас.

„Много съм щастлива да съм в родния Бургас – на това прекрасно място. Да, времето минава, но емоциите не отминават. Бургас е моето сърце. Едно огромно благодаря към първите ми треньори, които днес са тук. Никога нямаше да стигна дотук, ако те не бяха работили с мен. От всеки съм взела по малко и успехът е общ за всички. Мечтайте смело и бъдете готови да работите за мечтите си. Благодаря на всеки един от вас, който е тук днес. Наистина много се вълнувам. Присъствието ви тук означава много за мен. Изключително съм благодарна за подкрепата. Въпреки че Олимпиадата беше в Токио и бяхме толкова далеч, на другия край на света, аз носех Бургас в сърцето си. Тази победа е за всички вас“, каза развълнувано Стефани след като бе посрещната по стара българска традиция с хляб и сол.

Веднага след успеха на златните момичета градоначалникът Димитър Николов обяви, че ще я предложи за почетен гражданин на Бургас. Тя бе удостоена със званието на празничната сесия за Никулден.

През 2021-ва двама млади борци прославиха България и Бургас пред света. Синът на легендата Армен Назарян завоюва бронзов медал от Европейско първенство в Дортмунд, Германия. Еди преживя тежка контузия, но веднага след това се завърна на тепиха с победи.

Ердал Галип пък стана шампион на Световните ученически игри в Белград. Ученикът на Спортното триумфира в категория до 62 кг в свободния стил след три убедителни победи.

Бургаското спортно училище има и много други шампиони през годината, но успехът на акробатите Георги Стоянов и Владимир Коточев бе един от паметните. Двамата донесоха първата за България европейска титла при подрастващите в акробатиката.Състезателите на „КСА Бургас“ спечелиха безапелационно финала във вида двойки мъже във възраст 11-17 години на първенството на Стария континент за юноши и девойки, което се провежда в италианския град Пезаро.

 

Инфраструктура и транспорт

 

В началото на годината започна строежът на изключително важния Северен обход на Бургас. С изграждането на трасето, с дължина 4,7 км, транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България, като се избягва влизането в Бургас. Инвестицията е за близо 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет.

Изграждането на северния обходенпът  започна с подготовка на строителната площадка, отстраняване на хумуса и изкопно-насипни работи по директното трасе. Срокът за изпълнение на строителството е до средата на 2022-ра.

През 2021-ва 22 района в града станаха много по-добре осветени нощно време. Става дума за райони, които са разположени по протежението на основните градски транспортни артерии – в центъра и в комплексите. След модернизацията те буквално греят в тъмната част на денонощието с нови енергоспестяващи лампи.

Модернизацията на уличното осветление се случи след одобрен проект на Община Бургас, който получи финансиране по програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. С реализирането на този проект са подменени общо 2623 осветителни тела.

Реновирани са множество табла за управление и стълбове по главните пътни артерии на Бургас. С внедряването на мерките за енергийна ефективност градът ще плаща годишно с 200 000 лева по-малко за електричество, коментират експертите. По-доброто осветление е жизнено важно и за по-малкото пътни инциденти.

От Община Бургас увериха, че проектите за по-добрата осветеност на града ще продължат, тъй като полза имат всички.

Закупени бяха и общо 56 електробуса на испанската марка Irizar, а част от тях в края на годината дори поеха по маршрутите из града. Проектът предвижда доставката на 10 бр. 18-метрови съчленени и 34 бр. 12-метрови електробуса, както и 12 бр. 9-метрови електрически автобуса, чиято доставка беше договорена през август тази година.

Автобусите са с модерен външен и вътрешен дизайн и предлагат напълно комфортно обслужване на пътниците. Осигурен е достъп за граждани с намалена мобилност, обособени са места за пътуващи в инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички. Позициите за тях са обозначени и обезопасени.

Автобусите притежават всички елементи за удобно и приятно пътуване, като в салона за пътници са приложени две нови решения. Първото е система за пречистване на въздуха, която е превантивна мярка за разпространение на COVID-19. Друга новост е наличието на USB портове за зареждане на лични мобилни апарати в пътническия салон.

С пускането в експлоатация на електрическите автобуси ще се осигури по-голяма плътност на обслужване по бързите автобусни линии. Друго важно предимство е, че с по-интензивно обслужване няма да нараства количеството вредни емисии по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони.

„Зелена светлина“ под формата на обществена поръчка получи и една дългогодишна идея – жп връзката между гарата и летището на Бургас. „Черноморски фар“ запозна подробно с проекта своите читатели в никулденския ни брой. Тепърва по него предстои много работа предвид и сложността на изпълнението му. Едно обаче е сигурно – това ще има своите плюсове за града както в сферата на транспорта, така и на туризма. Линията дори ще може да се ползва и за производствени цели и бърза връзка между летище и пристанище Бургас.

11 километра ще е трасето, ще има няколко жп гари, от които да се качват и слизат пътници. Линията ще е електрифицирана. За финансирането на този проект ще се търсят средства по новата програма „Транспортна свързаност“.

 

Екология

 

В края на 2021-ва Община Бургас се похвали с изпълнението и развитието на няколко много важни екологични проекта. Старото депо в Братово бе рекултивирано, а за новото бе изградена Клетка 2, която съвсем скоро ще заработи.

Анаеробната инсталация, която в момента се изгражда на улица „Крайезерна“, ще е следващият важен компонент от управлението на отпадъците на Бургас. В проекта бенефициенти са и общините Поморие и Несебър. Бетонните основи на инсталацията вече са положени. В края не декември ще започнат доставките на техника от германската фирма, която изгражда инсталацията.

Основната цел е намаляване дела на депонираните отпадъци в регионалното депо, което, както писахме, е доста натоварено.

Посредством целенасоченото събиране и преработка на биоразградимите отпадъци на домакинствата и бизнеса ще се постигне понижение в емисиите парникови газове, произведени вследствие на естествено гниене, както и ограничаване влиянието им върху изменението на климата.

Крайната употреба на уловените газове ще е превръщането им в електроенергия. Това ще става чрез метода на сухата метанизация. Крайният продукт на преработените биоразрадими отпадъци пък ще е компост.

Инсталацията ще третира около 30 000 тона годишно разделно събрани биоразградими отпадъци от домакинства, магазини, пазари и други източници. Това ще става в така наречените кафяви контейнери, за които „Черноморски фар“ неведнъж е писал. От момента, в който те бъдат поставени, анаеробната инсталация ще започне работа. Както посочихме по-горе, това трябва да стане най-рано през 2023-та. От администрацията добавиха, че ще има и глоби за неразделно събиране и изхвърляне на отпадъци.

 

Здравеопазване

 

Здравеопазването е един от най-важните в управлението на Димитър Николов ангажименти. По време на четирите му мандата градът доби изцяло различен вид, що се касае до здравето на Бургаска, Ямболска, дори и Сливенска област. Няколко нови болници отвориха врати, а през ноември в комплекс „Славейков“ „Сърце и мозък“ представи последното бижу в здравната корона на Бургас.

С впечатляващите 15 000 кв. м разгъната застроена площ, построена и оборудвана за година и половина, новата болница „Сърце и мозък“ предоставя на жителите на Бургас и региона достъп до мултидисциплинарно лечение на място, както и възможност за консултации от разстояние с водещи университетски клиники от Европа и САЩ.

Болницата разполага с 330 легла, 14 операционни зали с възможност за роботизирана хирургия, хибридна зала за смесена хирургия и операции с бипланова ангиографска апаратура. Българският кардиологичен институт, част от който е и новата швейцарска болница, работи със собствена система ПАКС за обмен на видео и графична информация и образни изследвания. Освен 8 реанимобили, лабораторния блок, 12 приемни лекарски кабинета, улеснен достъп за хора с двигателни увреждания, болницата разполага с клиники и отделения по кардио- и неврохирургия, съдова и гръдна хирургия, обща хирургия, анестезиология и интензивно лечение, образна диагностика, нервни болести, урология, гастроентерология, ортопедия и травматология, физикална и рехабилитационна медицина.

Бургас е на път да се превърне в един от най-важните онкологични центрове в страната след като Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за безвъзмездно и безсрочно право на строеж за изграждане на специализираната болнична сграда за Комплексен онкологичен център – Бургас.

В него ще има възможност за много услуги, изследвания и процедури, които досега се правят предимно в София. След като се реализира тази инвестиция, услугите в онкосектора ще се подобрят. КОЦ - Бургас засилва изключително много вниманието върху най-често срещаните заболявания при мъжете и жените – рак на простатата и рак на гърдата. Следващата докладна по темата ще касае финансирането на проекта. Оборудването ще е на изключително високо ниво.

„Възможностите за лечение, които в момента ги няма, но вследствие на това ще ги има, ще успокоят тревогите на много хора. Това ще е един голям скок в онкосферата“, заяви кметът Димитър Николов.

Теренът, в който е предвидено изграждането на новата медицинска база, е общинска собственост и е в непосредствена близост до съществуващата сграда на КОЦ - Бургас. Зданието ще се състои от сутерен и 9 етажа, свързани комуникационно помежду си посредством две стълбищни клетки, разположени диагонално в два противоположни края на петното на сградата. В близост до стълбищата са предвидени два асансьора – един за посетители, един служебен, и двата достъпни за трудноподвижни хора, и два болнични.

В същото време се работи и за откриването на специализирана детска болница в Бургас.

През юли 2020-a Oбщина Бургас сключи споразумение за осигуряване на техническа помощ с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), което има за цел да осигури консултантска помощ за проучване на потребностите и очакванията от специализирани педиатрични грижи и на тази основа да разработи концепция и съответни проекти към нея – функционален, финансово-икономически, инвестиционен и архитектурен. След провеждане на конкурс, организиран от ЕИБ, за изпълнител беше определен испански консорциум IDOM, в който са включени специалисти с различна експертиза и от цял свят. Към момента експертният екип от чуждестранни консултанти приключва работата си по първи етап на проекта, в рамките на който следва да бъдат представени два основополагащи за проекта документа – „Анализ на потребностите от специализирани педиатрични грижи“ и „Функционален проект за обхвата дейността на болницата“.

Засега е заложено детската болница да предлага диагностика и лечение по следните специалности: Педиатрия; Пулмология; Гастроентерология; Ендокринология и болести на обмяната; Нефрология; Хематология; Обща хирургия; Офталмология; Ушно-носно-гърлени болести; Кожни болести и алергология; Дерматология; Физикална и рехабилитационна медицина; Анестезиология и интензивно лечение; Образна диагностика; Клинична лаборатория; Микробиология; Спешна медицина.

През първите три месеца на новата 2022-ра година трябва да има отговор от Министерство на здравеопазването по искането на Димитър Николов за строителството на детска болница.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения Общество
Кметът Димитър Николов: Нека 2022 донесе обич и благополучие във всеки бургаски дом
  01.01.2022 08:00      

Скъпи бургазлии,   Честита 2022 година! През новата година искам да