Понеделник, 26 Сеп 2022
    
Крими Царево

Ще възкръсне ли Мъртвият град край Царево? Циганов се завръща у нас

  01.01.2022 14:30  
Ще възкръсне ли Мъртвият град край Царево? Циганов се завръща у нас

Един от най-големите руски мафиоти – Константин Циганов, щял да се върне в България, след като изтече забрана, наложена му през 2011 г. да влиза в България като заплаха за националната сигурност. Той се е заканил да подаде иск срещу ДАНС в международен съд, защото у нас имал само законен строителен бизнес и не се занимавал с престъпления.

Причина за изгонването му от страната бил скандал със сина на високопоставен български чиновник, на когото дал огромен заем срещу залог от имоти. Запознати обаче твърдят, че не това е била основната причина руснакът да получи 10-годишна забрана да влиза у нас. Той бил създал мощна международна престъпна организация, която започнала да изтласквала знакови имена от подземния сват от каналите с дрога, това решило съдбата му. В момента руснакът живее в Москва, където има бизнес. Аверът му Пампурин, който е бил финансистът на руската престъпна групировка „Уралмаш“, живеел в Канада и също се опитва да върти фирми. Двамата бяха задържани в България през 2010 г. с обвинението, че са получили незаконно гражданство. Циганов излъгал, че има баба у нас. Не е ясно защо това не е проучено, но НСС му дава през 1997 г. разрешение да остане, въпреки че е издирван от Интерпол.

Докато са у нас, руснаците създават огромна империя от фирми, чрез които построили комплекси в Царево, Банско, софийските Драгалевци и Бояна. Някои от фирмите им – „КНТ“ ЕООД, „Бояна Дрим“ ЕАД, „Лаудис холдинг груп“ и „Лаудис моторсайкълс“, все още са активни. Други са закрити.

Те вложили милиони в курортното селище „Коста дел Кроко“ в Царево, по-известно като "Мъртвият град", което трябвало да стане най-известният им проект. Той включвал хотели, жилищен комплекс, бизнес център, 12 басейна, ресторанти, фитнес зали, магазини и дори пристанище за яхти. Години наред комплексът стои недостроен и се руши. Собствениците на земята, които е трябвало да бъдат обезщетени след завършването на строежа с апартаменти, са загубили милиони, твърдят се самите те, пише „Галерия“. Към момента те не могат нито да продадат земята, нито да я използват.

Редактор: Моника Илиева

 


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати