Сряда, 23 Мар 2022
    
Общество Поморие

Кметът Иван Алексиев: Община Поморие създава собствено сметопочистващо предприятие

  22.12.2021 13:03  
Кметът Иван Алексиев: Община Поморие създава собствено сметопочистващо предприятие

До 2023 година ще предложи намаление на таксите за битови отпадъци

 

 

Моника ИЛИЕВА

 

Вдигането на таксите за битови отпадъци и преминаването към създаване на общинско предприятие, което да се грижи за чистотата на територията на община Поморие, докладни внесени от кмета на града Иван Алексиев, предизвикаха дълга и гореща полемика по време на провелата се общинска сесия. Кметът защити действията на общинска администрация с анализ и факти по темата. Твърдо против решението се обединиха местните общинари от БСП и ДПС. Ако превърнем обединението им в чиста математика, хипотетично, вижда се, че в бъдеще силите в ОбС-Поморие се изравняват. Десетимата съветници от ПП ГЕРБ се изправят срещу петима от ПП ДПС, трима от БСП, двама от Движение Гергьовден-Воля. Решаващ за мнозинството в местния парламент ще се окаже гласът на независимия Пламен Огнянов.

„От ДПС казаха, че имало период в който сме вдигали съдовете за смет веднъж седмично, било е в рамките на два-три месеца.(ВИЖ ТУК) И в град Поморие през зимата се вдигат един път, лятото, по план-сметка се прави два пъти в седмицата. През този туристически сезон 2021 съдовете се събираха всеки ден, а в някои обекти се вдигаха по два пъти за 24 часа. Това са разходи. След като се генерират, а отчитаме, че дадени обекти а плащат по-малко за тази услуга, трябва да актуализираме план сметката“, разясни за таксите кметът Иван Алексиев.

Той акцентира, че отпадъкът е много динамичен в туристически град като Поморие. Освен това законът дава правото на общините в края на годината,  след  разчетите и сметките по баланса, да се коригира план-сметката. Общината винаги е действала по този механизъм, в края на годината е предлагана актуализация.

Ако тези пари не се съберат от всички онези, които генерират отпадък, трябва да дофинансираме такса битови отпадъци, вместо да насочим средствата за общинско здравеопазване. Интересно кметовете, на които многократно обясняваме всичко това, какво ще кажат на съгражданите си в навечерието на 2023 година, когато им предстоят изборите, а „не в 9, 10-та планина“ (заемка от пост на Никодим Стоянов, общински съветник от БСП, публикувана във Фейсбук). Който е влязъл в кампания, пожелавам успех. По Коледа стават чудеса! Когато гласуваме бюджета, на съветниците на ДПС ще припомня, че от БСП винаги са в позиция „въздържал се“ и „против“. Гласувайте и вие тогава против“,  коментира кметът.

От думите на Алексиев стана ясно, че са далеч от популизма в социалната мрежа и общинската управа си върши работата, „защото нещата трябва да се случват“. Кметът обяви, пред присъстващите 21 съветници, че ръководството на Община Поморие стартира създаването на Общинско предприятие „Чистота, сметосъбиране и сметоизвозване“.  До края на 2022 г. то ще бъде сруктурирано и ще функционира.

Ново общинско предприятие ще се грижи за сметопочистването в община Поморие

 

„Защо обаче се стигна до тук? В далечната 1999-2000 г. Община Поморие имаше собствено предприятие по сметосъбиране. Всичко това се затри. До ден днешен нямаме собствен нито един съд за сметосъбиране, нито един камион за сметопочистване, нито една сметопочистваща машина. За буферите които се говори в зала, пояснявам, закона ни е дал възможност. Всеки месец превеждаме пари по сметка на РИОСВ, наши пари, които се  използват за рекултивация на депа, за закупуване на сметопочистваща техника. Чрез тях  успяхме да се включим по проект за рекултивация на старото депо на с. Каменар. И вече този проблемът не съществува. След три месеца започва превръщането му, както е по програма, в крайградски парк. Можем да си позволим чрез средствата, натрупани, а те не са малко да закупим сметопочистваща техника и съдове за отпадъци. И първата стъпка я направихме със закупуването на две мотометачки. Видяхте ги това лято по улиците на града ни“, разясни Алексиев.

Проектът е задвижен, изчисляват се съдове, машини, за да се създаде общинската структура.  Амбициозната цел е, когато започне да функционира да се предложи намаление на таксата за битови отпадъци. „Или най-малкото тогава няма да плащаме 20% ДДС“, акцентира той.

На свой ред общинският съветник Никодим Стоянов изрази задоволство, че най-после Община Поморие поема инициативата за създаване на собствена структура по чистотата. „Подкрепям казаното от Бейхан Мустафа, нека да помогнем на своите съграждани, нека да помогнем на бизнеса, а не да му вдигаме таксите“, каза общинарят социалист.

Иван Алексиев, кмет на община Поморие:

„Аз поех общината не с 6 млн., а с много повече задължения. Не знам дали в първия ми мандат бяхте в общинския съвет. Не искам да се връщам назад, но ме принуждавате. В онзи момент Община Поморие беше притисната отвсякъде с искове и запори. В навечерието на Нова година бяха блокирани общинските сметки. Нямаше да можем да платим заплатите на учители, на медицински сестри и други служители, ако не бяхме изтеглили заем. На 29 -и и 30-и декември 2011 година се разплащахме. Да ви припомня, че аз се заклех на 4-ти ноември същата година.“

Кметът припомни, че:

„Съветниците на БСП и ДПС, когато се гласуваше за регионалното депо в Братово и за претоварни станции Карнобат и местността „Стролата“ в гр. Ахелой гласуваха против такава да бъде разположена на територията на община Поморие с довода, че няма да допуснат боклуците на Несебър да влизат на територията на Община Поморие. И проектът се промени и претоварната станция е в землището на с. Тънково. В момента община Несебър благодарение на визионерското си решение да изгради претоварна станция не само ни взима боклука, но и парите. Върнете се назад във времето и разсъждавайте върху изтърваните възможности.“

Предложението за актуализиране на размера на таксата за обезпечаване на разходите по предоставяне на услугите по сметосъбиране бе прието с 12 гласа „за“ и 9 „против“.

 

 

 

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити