Вторник, 22 Мар 2022
    
Общество Поморие

Повишаването на такса смет разлюти поморийските общинари

  21.12.2021 15:13  
Повишаването на такса смет разлюти поморийските общинари

Изменения и допълнения в Наредба №11 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Поморие бяха приети на сесията на ОбС днес. Докладната, внесена от Иван Алексиев, кмет на община Поморие, предизвика горещ дебат в залата на галерия „Дечко Стоев“, в която се проведе последното за годината заседание на местния парламент.

Повишаването на таксите за сметосъбиране разлютиха опозиционните ДПС и БСП. Движението за права и свободи категорично отказа да подкрепи промените в наредбата. „По време на локдауна миналата година решихме таксите да не се вдигат. Все още сме в извънредна пандемична обстановка и на това основание отново не трябва да се завишават. Не е уместно и на фона на икономическата криза в страната, трябва да се запазят нивата на таксите от миналата година. И не на последно място съдовете за смет не се събират достатъчно често“, заяви Бейхан Мустафа, председател на ДПС-Поморие.

Местните социалисти също изразиха несъгласието си със завишаване на таксите за битови отпадъци на територията на общината, но и се изненадах от намеренията на администрацията да бъде създадено общинско предприятие, отговарящо за честотата в общината.

Янчо Илиев, заместник-кмет „Бюджет, финанси и счетоводни дейности“

От думите на Янчо Илиев, заместник-кмет „Бюджет, финанси и счетоводни дейности“, стана ясно, че предложението е за балансирано леко завишение на таксите, за да се покрие дефицита по повишаването на цените на депата за обработка на отпадъци на ОП „Чистота Еко“, Бургас и Претоварна станция Равда, Несебър. „Таксата се определя на база данъчна оценка. Всеки има право да получи кофа. Таксата е възмездна услуга, не е безвъзмездна. Не е далновидно да се финансира от буфера боклука, разбираемо е, да се дофинансира болницата и други от първостепенна важност общински обекти“, добави той.

В крайна сметка точката бе приета с 12 гласа „за“ и 9 против.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити