Сряда, 23 Мар 2022
    
Бургас

В Морското училище наричаха коледари /СНИМКИ/

  22.12.2021 14:56  
В Морското училище наричаха коледари /СНИМКИ/

Дона МИТЕВА

Той се казва Стефан Кукувейков, внук е на моряк и самият той учи в Професионалната гимназия по Морско корабоплаване и риболов „Св.Никола“. Ученик е в 10 клас – „Митническа и данъчна администрация“. С вълнение признава, че за първи път заради това коледно тържество, облича национална носия. Чувства се прекрасно в нея.

„Усещането е невероятно. За разлика от много мои съученици аз съм роден и съм израснал в бургаския квартал „Възраждане“ – нямам баба и дядо на село. Не съм ходил и на народни танци. Сега обаче, като се докоснах до коледната традиция усетих тръпката. Ние, младите трябва да я съхраним, защото е голямо богатство“, казва Стефан.

Коледният концерт в Морското разкри учениците от това училище в нова светлина – даде възможност на разностранните им таланти да се проявят. А аплодисментите и снимките доказаха съпричастието на всички към младите артисти и певци за техните усилия.

Симона  Найденова, Виктория Георгиева и Александра Маджарова извисиха глас. Гайдарите и момчетата с тъпаните  повишиха градуса на настроението. Пресъздадена бе традицията на Бъдни вечер, с внасянето на бъдника и разчупването на питата, където в ролята на стопанина бе Стефан.

Гвоздеят на програмата бяха коледарите, които благословиха „дома на знанието“, а домакинът, заедно с директорът на училището инж. Христина Жабова ги надариха богато.

На традиционното българско хоро се хванаха редом учители и ученици.

Своите грамоти получиха и участниците в конкурса – коледно предизвикателство, където на изпитание бе подложена креативността на младите хора. Аплодисментите за всеки един от тях бяха силни и искрени. Имаше наградени разкази, презентации, сурвачки картички. Отчетена бе и красивата украса на класните стаи.

„Много съм щастлива като виждам настроението, което се създаде днес. Тържеството, което направихме, е още едно доказателство за добрата работа в училище, за оня заразяващ момент, който увлича учениците. Доволна съм, че открих толкова много нови таланти сред нашите възпитаници“, подчерта развълнувана директорката.

Тя допълни и любопитен факт, че средната възраст на колектива е 39.5 години, като двамата най-млади преподаватели са  само на 29 години.

  


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити