Понеделник, 21 Мар 2022
    
Бизнес

За догодина: Бизнесът ще има нужда от 108 487 специалисти с квалификация

  20.12.2021 09:45  
За догодина: Бизнесът ще има нужда от 108 487 специалисти с квалификация

Второто за годината национално представително анкетно проучване сред активните работодатели в България събра данни за потребностите им - професиите, компетенциите, знанията и уменията на кадри.

Събираната информация се отнася за търсенето на работна сила както през предстоящите 12 месеца, така и за следващите 3-5 години.

В 11 от 28 области заявените потребности от работна сила са по-малко от регистрираните безработни, докато в останалите 17 необходимостта от специалисти и работници надвишава броя на регистрираните в бюрата по труда търсещи работа.

В област Бургас потребностите от работна сила надхвърлят 2.7 пъти броя на регистрираните безработни, в София-столица нуждите са 2.3 пъти повече. В област Шумен потребностите от работна сила са едва на 35% от наличните регистрирани безработни, в Ловеч нуждите са на 44% от свободната работна сила.

Според резултатите от проучването 46 924 работодатели имат намерение да наемат нов персонал през следващите 12 месеца. В сравнение с допитването от година по-рано – през септември 2020 г., техният брой се е свил с 14,5%.

През следващите 12 месеца работодателите ще имат нужда от 108 487специалисти с квалификация, като най-търсени ще са шивачите, машинните оператори, строителите, работниците в хранително-вкусовата промишленост, операторите в производството на облекло, заварчиците, работниците в озеленяването, оперативните счетоводители. От други 43 710 специалисти с правоспособност или висше образование ще се нуждае българският бизнес, като най-търсените професии ще са: медицински сестри, шофьори, учители, лекари, строителни инженери, ИКТ специалисти. В сравнение с година по-рано броят на търсените висшисти се е свил с 2,4%. Не се отчита промяна в най-търсените специалисти с правоспособност или висше образование. 41 595 пък са работниците без специалност, които ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца, като се отчита нарастване на търсенето на годишна база с 8,1%.

72,2% или 33 879 работодатели заявяват, че срещат трудности при намиране на подходящ персонал. За сравнение, техният дял е с 5.4 пункта повече от този на заявилите, че срещат трудности преди година. Най-сериозни затруднения работодателите имат при намиране на продавач-консултанти, машинни оператори, шивачи, оперативни счетоводители, строители, докато преди година, тези професии са били: готвачи, отново продавач-консултанти, електротехници, заварчици, търговски представители и строители.

Основната форма на заетост през следващата една година ще е на постоянен договор и пълен работен ден, което заявяват 78,8% от работодателите. Дистанционна работа и работа от вкъщи биха предложили по-малко от 700 работодатели.

Нова Covid-19 вълна ще повлияе отрицателно на решението да търсят нов персонал на 52,3% от работодателите, които са възнамерявали да наемат такъв. 47,7% са тези, които заявяват, че няма да редуцират планирания брой на търсения нов персонал при поява на нова Covid-19 вълна. В случай на такава работодателите ще се откажат да разкрият 70 686нови работни места, като близо 70% от тях ще са за неквалифицирани работници, а 30% ще са за специалисти и ръководни длъжности. С други думи, нова Covid-19 вълна ще редуцира планираното разкриване на нови работни места с 36,5%, като най-засегнати ще са сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти” – с 52,8% редукция на новите работни места и сектор „Строителство” – с 49,2% по-малко нови работни места.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити