Вторник, 20 Сеп 2022
    
Бургас

Рекорден брой пакети украсиха елхата в Областна администрация

  20.12.2021 13:46  
Рекорден брой пакети украсиха  елхата в Областна администрация

Благотворителната инициатива „Елха на доброто“ в Областна администрация Бургас ще зарадва десетки деца от социално слаби семействата, както и деца, настанени в приемни семейства в навечерието на Коледа и Нова година в Бургаска област.

Кампанията на Областният координационен механизъм за деинституционализация на деца с подкрепата на Областна администрация Бургас се провежда за шеста поредна година и е неотменна част от събитийния календар на институцията. Освен храна, памперси, дрешки и играчки за бебета и деца до 3-годишна възраст от семейства за първи път тази година призивът беше и за подаръци за деца до 18 години, настанени в приемни семейства по проекта „Приеми ме“.

„Това е най-успешната година за каузата на Областния координационен механизъм за деинституционализация. Доброто в хората не e илюзия. Отрупаната елха е благоденствие и знак за доброта и щестрост. Благодаря на всички, които се включиха и тази година в каузата. За това, че направиха възможна Коледата на децата и семействата им в нужда. Благодаря на всички за щедростта, добрината и съпричастността. Благодаря ви за големите сърца!“ – коментира областният управител проф. Мария Нейкова, която е и председател на ОКМД.

Над 500 пакета с играчки, книжки, нови дрехи, памперси, обувки, козметика и хранителни продукти за децата се събраха за по-малко от 14 дни. В деня преди Бъдни вечер социалните работници и регионалния координатор на „Надежда и домове за децата – клон България“ и специалисти от проекта „Приеми ме“ ще посетят всички деца в риск, с които през годината е работил Координационният механизъм и ще зарадват децата и семействата от всички общини на Бургаска област.

Председателят на Общинския съвет-Бургас проф. Севдалина Турманова, която е и учредител на ОКМД заедно с „Надежда и домове за децата – клон България“  сподели, че кампанията „Елха на доброто“ е разпознаваема вече сред обществеността и е очаквана. „Щастлива съм, че в лицето на областния управител проф. Нейкова има приемственост и пълна подкрепа в реализирането на кампанията. Нека пребъде инициативата, за да греят все повече усмивки върху детските личица, да внесем спокойствие в домовете на нуждаещите си и ние, като общество, да сме обединени в това да правим добро“ – каза още проф. Турманова.

В благородната инициатива се включиха редица организации, училища, фирми, граждани и служители на Областна администрация Бургас. Адаптирани млека, памперси, бебешки каши и пюрета, дрехи, играчки, книги, обувки, храна подариха и „Зонта клуб Бургас“, клуб „Жени в науката“, БЧК, женско сдружение „Самосъзнание“, Бургаски свободен университет, деца от бургаските училища ОУ „Васил Априлов“, ОУ „Елин Пелин“, семейства и много др.

Щастие и надежда е когато деца помагат на деца. Изключително мил жест е старанието и приятната изненада на учениците от ОУ „Васил Априлов“, които към дарителските пакети бяха добавили и поздравителни картички, изработени и надписани лично от тях.

Областният управител проф. Мария Нейкова, НПО „Надежда и домове за децата – клон България“, социалните работници от проекта „Приеми ме“ благодарят на всеки един дарител за това, че е отделил от времето си и е оставил под „Елхата на доброто“ късче от своя позитивизъм и доброта и така е дарил надежда.


Анкета

Мнения

Мнения
Н. Пр. Ингрид Кресел - посланик на Естония в България: Ние сме известни с дигиталното си правителство и с любовта си към природата
  18.06.2022 15:24      

Моделът на електронно управление започна преди 20 години с образованието на децата