Понеделник, 21 Мар 2022
    
Созопол

Откриха паметник на капитан Петко войвода в Созопол /СНИМКИ/

  18.12.2021 16:23  
Откриха паметник на капитан Петко войвода в Созопол /СНИМКИ/

 

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев и дарителят акад. Наско Гелимачев тържествено откриха паметника на легендарния Капитан Петко войвода. Това се случи на днешния ден, в който се навършват 177 години от неговото рождението.

"Капитан Петко войвода е символ за всички българи, а това че в Созопол има голяма тракийска общност, които пазят спомените на прогонените от родните си земи предшественици, прави града едно от най-подходящите места за издигане на негов паметник", коментира Янакиев. В знак на благодарност от негово име и от името на созополската общност той подари на акад. Гелимачев плакет за направеното дарение и жеста към местните жители.

На събитието присъстваха още председателят на Общински съвет Георги Пинелов, зам.-кметовете инж. Румен Кисьов и Тодор Дамянов, общински съветници, служители на Общинска администрация, председателят и членове на Тракийско сдружение "Яни Попов", представители на неправителствени организации и признателни граждани.

След тържественото откриване на паметника от кмета Янакиев и акад. Гелимачев, той бе осветен от отец Димитър. С едноминутно мълчание на колене бе отдадена почит на великия Петко Киряков, след което бяха положени венци и цветя в чест на войводата, оставил незаличима следа в българската история


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити