Четвъртък, 10 Мар 2022
    
Бургас

Бургаските деца опознават историята на града си

  09.12.2021 14:59  
Бургаските деца опознават историята на града си

Дона МИТЕВА

Бургас е единственият град, в който учениците и децата от детските градини се обучават в краезнание. Това се случва по личната инициатива на кмета Димитър Николов. Примерът е последван и от Поморие. Интерес от други общини и от страна на Просветното министерство на този етап няма.

Около големите празници неминуемо се повдига въпросът за родинознанието и краезнанието. В бургаските училища и детски градини информацията за родното място се поднася систематизирано и целенасочено. За децата това са едни от най-любимите часове. 

 

Началото

 

Началото на обучението по краезнание в Бургас бе поставено преди повече от десет години. Тогава ставрофорен иконом доц. д-р Захарий Дечев написва учебната програма „Моят роден град Бургас“, изцяло насочена към извънучилищната дейност. Акцент са състезанията, детските викторини, конкурси, реализирани тематично – около определени празници.

„Първото ученическо състезание се провеждаше около деня на Освобождението на Бургас и пряко свързано бе също с Освобождението на България – 3 март. Започнахме с първокласниците и се разви в трети, четвърти, пети клас. Това състезание бе основата да се потвърди тезата, че учебният предмет краезнание има своето място не само в Бургас, а и в образованието като цяло“, разказва отец Захарий Дечев.

 

Целта

 

Целта е ясна: да се запознаят децата с населеното място, където живеят, защото за много от тях Бургас не е роден град. Благодарение на своите родители, които са намерили работа тук, те са се преместили да учат в бургаските училища. 

Но и за тези, които са родени тук, също много неща от историята, от ориентацията в града, от факти, свързани с определени имена на улици, площади и т.н., са чужди. А въпроси като: „Къде се намира общината? Как се казва улицата, която води към морето и на кого е кръстена?“ затрудняват подрастващите. Когато учителите покажат фотоси, разкажат за локацията очите на децата светват – веднага се сещат за една част от отговорите.

 

Изводът

 

„Изводът е един: независимо че се разхождат из града, родителите рядко обръщат внимание например, че това е първият мол в града (говорим за безистена) или пък ето тази сграда с колоните е общината. Да не говорим и за това, че три от бургаските комплекси са свързани с първия лъч на слънцето – „Зорница“, „Изгрев“, „Лазур“. Ето това е любопитен факт и трябва да се отговори защо точно тези три комплекса“, дава примери краеведът.

В почти всички бургаски училища на Бургас се преподава вече краезнание. Затова и по-миналата година отец Захарий написва учебна програма за всички нива: от 3-4 група в детската градина, през начален етап на обучение, та до 7 клас. Те са обединени в едно общо книжно тяло и са издадени под заглавието „Моят град Бургас“. Тези програми дават възможност на учителите в различните възрасти да реализират краеведското образование.

 

Примерът

 

Пример за това са учениците от бургаското ОУ „Елин Пелин“. В навечерието на празника на Бургас – 6 декември, децата от 4 Д клас с класен ръководител Маргарита Калайджиева и Румяна Цветкова – преподавател по география и история, в бинарен урок представиха работа, знания и компетентности за родния край, усвоени в учебните часове по предмета.

Гости на урока бяха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, ставрофорен иконом доц. д-р Захарий Дечев, Виктория Димова – заместник-директор на ЦПРЛ и Магдалена Манолова – директор на териториална дирекция „Възраждане“.

„Поздравявам преподавателите и учениците за положените усилия в работата по програмата „Моят град Бургас“. Натрупаните знания и умения показват, че сте работили с голямо желание и ентусиазъм в изучаването на миналото и традициите на родния край. Вие сте пример за всички бургаски ученици“, каза кметът Николов.

Учебната програма по краезнание „Моят град Бургас“ улеснява работата на учителите краеведи и разширява знанията на учениците за родния край. Програмата стартира през учебна 2021/2022 година. Тематичните дялове са „Географски забележителности на Бургаския край“, „Пътеводител във времето“, „Незабравими имена“, „Родословни корени“, „Моето училище“ и „Моята детска градина“. В училищата са създадени краеведски кътове и са изградени клубове по интереси.

 

Възпитанието

 

„Възпитанието в родолюбие и патриотизъм е изключително важно, а то принципно започва от опознаването на родния край“, категоричен е отец доц. Захарий Дечев.

Съвременното поколение по негови думи е по-ангажирано. Учебният процес изземва повече енергия от тях, остава им по-малко свободно време. „Когато аз бях ученик, 70-те, 80-те години на миналия век – имахме по-големи възможности да участваме в извънкласни дейности. Такива има и сега, но децата са по-ангажирани, по-натоварени в учебните часове, с домашните и затова трудно се записват в различни клубове и дейности, които да им дадат и възможност да израстват като творчески личности. Разбира се, има и изключения“. Такива са наблюденията на отец Захарий. От друга страна, родителите също са много заети и те самите не спомагат за откривателството у децата, разхождайки ги из Бургас. Този вакуум запълват точно часовете по краезнание. И децата много обичат този предмет.

Отец Захарий работи с повече от 100 бургаски учители, които ентусиазирано разказват за града, за неговата история, забележителности, архитектура, паметници. Те са на мнение, че това е предмет, който е много важно да го има в училище. „Самите учители споделят, че това е един от най-любимите и вдъхновяващи предмети, защото хем е нещо познато, хем същевременно научават нови неща, които после споделят в семействата си“, казва Дечев.

 

Студентите

 

Отецът преподава и в няколко университета, сред които и бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“, конкретно в Колежа по туризъм. Като част от гилдията на университетските преподаватели той споделя, че днешните студенти искат много бързо да им се случват нещата, а същевременно не влагат голямо старание. „Ученолюбието не е толкова осезаемо, колкото на нас като университетски преподаватели ни се иска. Това по някакъв начин има и разочароващ ефект върху нас самите, защото виждайки поведението на студентите, техните правописни грешки, това ни показва, че някъде в средното образование нещо не се случва както трябва“, с болка споделя краеведът.

Сред преподавателите се коментира, че най-добрите ученици, с големи постижения, не желаят да учат у нас се насочват към университети в чужбина, с надеждата, че качеството на образованието там е много по-голямо, и авторитетът, с който те ще се сдобият след завършването на даденото учебно заведение в чужбина – ще бъде по-престижно за тях самите. Но пък голяма част от тях не се връщат, за да се реализират в България. Затова и се знае, че тези, които остават у нас и се образоват, са бъдещето на страната, те са бъдещи работодатели, политици, управници. „Щом ние сме останали тук да живеем и работим, значи може. Нека подходим от родолюбива гледна точка“, разсъждава отец Захарий.

Учебната програма по краезнание е разработена конкретно за Бургас.

По инициатива и на кмета Иван Алексиев, е създадена такава учебна програма за Поморие и вече имат своята педагогическа практика в тази посока и там.

Опита на доцент Дечев в краеведската педагогика ползват от Съюза на краеведите в България. Те се опитват да предложат подобни часове в общините където живеят, но без успех. От страна на Министерството на образованието няма проявен интерес към тези часове.Надеждата е, че това може да се случи в близкото бъдеще, защото, за да научиш едно поколение да обича родината си, трябва да се тръгне от най-близкото: детската градина, училището, квартала, града.

 

 

 

 


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов с емоционални думи към бургазлии за Никулден
  06.12.2021 08:00      

Скъпи съграждани, Ето че идва краят на още една година от историята на съвременен Бургас.