Първия по рода си празник на осолената риба се проведе днес в центъра на стария град на Созопол. В навечерието на Никулден се събраха много гости от цялата страна, местни жители и ценители на морската кухня, за да се насладят на созополските рибни шедьоври. Празникът се организира от Община Созопол и Ротари клуб Созопол и идеята е той да се превърне в ежегоден.
„Някога осоляването на рибата е било единственият начин за нейното съхранение. Тази традиция обаче постепенно се забрави, а днес са останали много малко градове, които пазят автентичните рецепти за осолена риба. За радост Созопол е един от тях. Именно заради това преценихме, че тук е най-доброто място за провеждане на подобно събитие. Нашите планове са да направим този фестивал ежегоден. Това да е място, където всеки може да представи своята продукция, всеки да опита и да закупи за вкъщи домашно осолена риба”, коментира президентът на Ротари клуб Созопол арх. Ценко Жиков.
„Изключително съм доволен, че сме се събрали толкова ценители на рибните деликатеси, , за да почетем местните традиции и всички са с добро настроение.”, допълни кметът на Созопол Тихомир Янакиев и благодари на Христо Михайловски за прекрасната идея за организирането на този празник.
Деликатесите се оценяваха от квалитетно жури, съставено от доайена на българската антарктическа програма и един от авторите на книгата „Антарктическа кухня” проф. Христо Пимпирев, шеф готвача Георги Георгиев и местния ресторантьор Милен Петров.
След оспорвана надпревара бе обявен и награден победителят Димитър Киселов, а второто и третото място бяха заети съответно от Любомир Ралев и рожденичката Наска Калата.