Вторник, 08 Мар 2022
    
Бургас

През 2022 година: Повече момичета предвеща никулденската питка

  06.12.2021 11:47  
През 2022 година: Повече момичета предвеща никулденската питка

Празничната трапеза бе осветена от бургаското духовенство в Градинката до Часовника

 

Моника ИЛИЕВА

 

Повече момичета трябва да се родят през 2022 година в Бургас. Такова бе знамението на празничната пита, която бе разчупена, традиционно, от кмета Димитър Николов по време на освещаването на никулденската трапеза от бургаското духовенство.

Събитието се проведе в градинката пред Часовника, един от символите на Бургас. Присъстваха Мария Нейкова, областен управител на Бургас, проф. Севдалина Турманова, председател на Общинския съвет в Бургас и официални лица. 

"Толкова топъл Никулден в Бургас не сме имали. В това има знамение. Това е начинът Исус Христос да възвести хубави и светли дни, с които ще ни дари. Бургас ще превъзмогне всички трудности и беди. Пословичното бургаско трудолюбие ще даде възможност на нашия град да става все по-добър и все по-привлекателен. Честит празник!“, заяви Димитър Николов. 

 

Никулденската трапеза е изпълнена със символика. Освещаването се извършва от стопаните, в случая кмет и областен управител, носещи символиката на традицията. „В Бургас Никулден се тачи, един много семеен празник. И нека не забравяме – има хора, които имат малко и такива, които имат повече“, обясни Милен Николов, директор на РИМ-Бургас, по време на освещаването.

Едва ли има човек, който не знае какво се слага на никулденската трапеза, задължителни са обредните хлябове и рибата, която трябва да има люспи, кръстна кост на главата. Люспите символизират благоденствието и богатството. Останалите ястия са постни, защото сме в коледни пости.

Ето и пунктовете, където ще се раздава рибен курбан в Бургас:

до Часовника

до Компаса

к-с „Меден Рудник“ в храм „Св. Николай Чудотворец“,

Магазия 1

Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“

 

Мария Нейкова, областен управител на Бургас

Диана Саватева, заместник-кмет на Бургас

 

 


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов с емоционални думи към бургазлии за Никулден
  06.12.2021 08:00      

Скъпи съграждани, Ето че идва краят на още една година от историята на съвременен Бургас.