Вторник, 01 Мар 2022
    
Общество Созопол

Министър Велислав Минеков: Изнесен и нарязан руски катер от „Св. св. Кирик и Юлита“, оправдано ли е?

  30.11.2021 15:04  
Министър Велислав Минеков: Изнесен и нарязан руски катер от „Св. св. Кирик и Юлита“, оправдано ли е?

Общинари искат обособяване на общински паркинг на провлака водещ към острова

 

 

 

Моника ИЛИЕВА

 

 

Може ли провлакът водещ към „Св. св. Кирик и Юлита“ и хидротехническо съоръжение в района да бъдат отдадени на концесия, тъй като островът е държавна собственост? Това попита Андрей Николов, общински съветник, след като културният министър Велислав Минеков представи проект, превръщащ остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в Световен културен център, по време на редовна сесия на ОбС-Созопол днес. Той обясни, че целта е част от провлака да бъде използвана за обособяването на 30 паркоместа в Стария Созопол, защото през летните месеци тази част на града е недостъпна за туристите.

„Общински съвет, смятате ли, че провлакът е добра идея да бъде превърнат в паркинг?“, на свой ред попита министърът. Той изрази опасенията си, че масовият достъп би довел до щети. И припомни, че Министерството на културата използва услугите на фирма за охрана, което месечно струва близо 5000 лева, за да бъде ограничено влизането на остров „Св. св. Кирик и Юлита“. „Във времето, когато „Св. св. Кирик и Юлита“ е бил  със свободен режим, изнесен е руски катер, нарязан е. И никой не е разбрал. Внимавайте! Обсъдете го много внимателно, за да не се допускат в бъдеще подобни случаи“, акцентира Минеков.

Мария Нейкова, областен управител на Бургас, добави, че паркинг е необходим. Никой не оспорва този факт. „Но дали там му е мястото. И не ли по-добре да се изгради база за подводен риболов на посоченото място“, уточни Нейкова.

Мария Нейкова, областен управител на Бургас, снимка: Фейсбук

Тя призова общинските съветници към разум и заяви, че остава насреща за бъдещи действия.

„Черноморски фар“, припомня, че днес по време на сесия на местния парламент в Созопол, министърът на културата Велислав Минеков представи грандиозен проект за милиони, който ще превърне созополския остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в Световен културен център.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Данаил Георгиев, бивш депутат: Правата на българите в Северна Македония са червената линия, която не трябва да се пресича
  30.11.2021 13:02      

„Отстъпихме достатъчно, от тук нататък топката е в тяхното поле“, заяви още т