Неделя, 27 Фев 2022
    
Общество Поморие

Виртуози в паркетния танц! Абрашеви покоряват сърца от Поморие до Москва

  28.11.2021 13:30  
Виртуози в паркетния танц! Абрашеви покоряват сърца от Поморие до Москва

Моника ИЛИЕВА

 

Известният треньор по спортни танци, 38-годишният Никола Абрашев, милее с цялото си сърце за родното Поморие. Активната си състезателна възраст „подарява“ на чужди клубове. Мечтае след приключване на танцовата си кариера да създаде клуб, най-добрия, по спортни танци в родния град и се случва. Дефинира ги като един от елитните спортове, финансово трябва да вложиш много, за да получиш. „Всъщност така е с всеки един спорт. Ако се занимаваш професионално, трябва и да налееш значителни средства“, твърди Никола Абрашев, бивш състезател по спортни танци, а понастоящем и треньор, основател на КСТ „Поморие“– един от най-добрите в България.

Дава си сметка, че най-големият двигател в неговия живот е майка му. Спортните танци са нейна мечта, макар че се изявява в народните. Благодарение на нейната амбиция и постоянство нещата се случват.

Приключва състезателна кариера преди да влезе в казармата. Най-големият успех – финалист на Държавно първенство на България, при младежи. И многo първи места в национален мащаб. След казармата, онова типично мъжко място, се лута дълго. Изгубва време в търсене на себе си, докато не разбира, че да си барман или аниматор не е неговото. Силно иска да се занимава със спортни танци.

Покойната Маргарита Чухлева, директор на НЧ „Просвета 1888“, му протяга ръка. Думите й: „Никола, заповядай в читалището!“, помни и до днес. Тръгва с една малка тетрадка, 20-листова. Пита се за какво му е и не е ли голяма. Обаче наплив има, тетрадката не може да побере имената на желаещи деца. Така започва всичко. С читалищна самодейност. Абрашев към онзи момент няма собствен клуб. В града има наложен танцов клуб, голям, с традиции. Името му е КСТ „Блясък“. Понася първите удари срещу дейността си. Иска да се откаже. От утвърдения клуб, със слава и име, заваляват писма до кмета, адресирани срещу него. „Тогава бях много млад, изплаших се. Благодарение на Маргарита, която ме подкрепяше, се съвзех и продължих напред. Много е важно да имаш подкрепа, да ти вярват, да усещаш еднакомислие“, откровен е Абрашев .

В началото развива скромна дейност: концерти, празници. Децата, с които работи, започват да набират инерция, да се изявяват. В малък град като Поморие дума от уста на уста е най-добрата реклама. Започват да се записват и двойки от „Блясък“, обръщат се към него. Работи със сърцето си, а резултатът – „градът“ започва да го предпочита, разпознаваем е. В онзи момент решава да сбъдне голямата мечта - създава клуб по спортни танци (КСТ) „Поморие“, гр. Поморие. Името е „болната“ му амбиция и причината да се чува два пъти. И така 20 години съществува – един от най-добрите клубове по спортни танци в регионален, национален, но и в европейски мащаб.

Назрява моментът, в който решава да потърси място на клуба във Федерация по спортни танци. След държавно първенство преди две години заявява, че напуска Федерацията. Не харесва начина, по който се представят децата на състезания, определя политиката й като задържаща. Близки колеги му казват, че всяка подобна организация работи така дали във футбола, дали в гимнастиката. В онзи момент си тръгва от Българска федерация по спортни танци, годината – 2020, напуска официално, а клубът остава без федерация.

„Какво губя ли? Когато напуснеш федерацията си, която е член на международната такава, се лишаваш от венеца на труда си, от черешката на тортата. Зачертаваш усилията на всички състезатели и треньори. Първенствата – европейски и световни, това са най-големите спортни форуми, а именно организации като федерациите ти дават възможност да стигнеш до тях“, поясни Никола Абрашев пред „Черноморски фар“. По стечение на обстоятелствата, два месеца по-късно, Министерството на спорта отнема лиценза на точно тази Федерация. И към момента нямат такъв. От думите му става ясно, че в България има три федерации.

За известно време остава без членство, иска да прочисти мислите си. Знае, че трябва да намери правилния път, по който да поведе хората около себе си. Не след дълго го намира друга организация – Българска федерация на клубовете по спортни танци. Неин председател е Георги Найденов. „Дойде в Поморие, агитира ме с хубави идеи. Клубът ми е апетитен, с талантливи и с голям потенциал състезатели. Съгласих се от втория път. Тогава ми хареса, че което не одобрявах в предходната федерация, в тази не стоеше така. Предлагаха добри и най-вече прозрачни условия за клубовете членове. Отидох, направих голяма картотека – треньори, съдии, състезатели. Преведох близо 4000 лв. На първото Общо събрание попитах кои са членуващите клубове, защото бяха обвити в мистерия. Аз винаги съм искал и търсил конкуренция, защото когато има такава, има развитие. На по-късен етап от ръководството ми наредиха да изпращам автобиографии на клубовете, визитка, защото имало сигнал към Министерството на младежта и спорта (ММС) за съмнения, че членуват мъртви клубове“, поясни Абрашев.

За краткото време, в което КСТ „Поморие“ е в тази федерация, кандидатстват за национален лиценз и го получават. На 14 декември 2020г. „Лиценз N45“, безсрочен, е в техните ръце. „По време на членството ни искаха високи такси. Дейността им беше организирана като търговско дружество. Членуващите клубове бяха обвити в мистерия. Направих собствена проверка и разбрах, че фигурират несъществуващи клубове. Аз съм деен човек. Започнах да изпращам писма по адресите им. Куриерът, който ги доставяше ми каза, че не съществуват, локациите са в нищото“, добавя треньорът. Надига глас в структурата. Интересува се за какво и как се разходват събраните средства от такси. Не получава отговорите, които търси. Алармира Министерството на младежта и спорта (ММС). Поканен е на среща с Андрей Кузманов, временно изпълняващ длъжността министър на спорта. Запознава го с тревогите около настоящата федерация, в която членува. Междувременно организацията започва да премахва треньори от картотеката, спира състезателите на КСТ „Поморие“ от състезания.

Среща се и с кмета на Поморие Иван Алексиев, запознава го с проблемите и трудностите, които среща в онзи момент. Именно по негова идея, на кмета на града Алексиев, учредява собствена федерация, която да му осигури представяне на клуба на големи състезания. Името й е Българска национална федерация по спортни танци, в която членуват над 30 клуба. Седалището й е в град Поморие.

Законът обаче е ясен и категоричен – един клуб може да членува само в една лицензирана федерация и в много други със сходен характер. „Найденов подава сигнал в бургаската Прокуратура да ме заличат, защото федерацията е създадена от клуб, който е член на друга лицензирана спортна федерация. Прокуратурата счете жалбата за неоснователна, т.е. аз не нарушавам закона. По тази причина една моите топ двойки - Борис Борисов и Мария Рябушкина, 6-а в света двойка, не бяха допуснати до държавното първенство. Случаят: двойката плаща картотеката, той вижда, че е конкурентна и ги елиминира буквално на паркета“, коментира поморийският треньор.

Българската федерация по спортни танци, първата, в която членува клубът на Абрашев, има затлачени финансови задължения, наказана е и остава без право на глас за периода от дълги 8 години, докато не изчисти дълга. След като създава своята Българска национална федерация по спортни танци, изчиства името на България за 1 година и в момента е неин равноправен член.

Абрашев има две деца. Първородният – Давид, върви по неговите стъпки, и малко момиче от втория си брак. Давид расте под грижите на баща си, родителите му се разделят, когато той е много малък, двегодишен. Започва с танците в детската градина. В първото състезание, в което се явява, става вицешампион на България при деца до 9 години. След ударното начало следват многократно шампионски титли, въпреки крехката тийнейджърска възраст. По стечение на обстоятелствата решава, че иска да се развива професионално в чужбина. 15-годишният Абрашев-младши към момента се състезава за България, тренирайки в руската столица Москва. Разполага с най-добрите треньори, екип, който кове само шампиони на паркета. В Русия преминава през проби с четири топ състезателки, одобряват го всичките. В крайна сметка синът избира Джесика Хилл, третото момиче в Русия на Държавно първенство. Хилл е професионален състезател по фигурно пързаляне, била е в Националния в отбор на Сочи. Преценява, че иска и да изгради тялото си, не само да се подлага на контузии. В националния отбор вижда счупени глезени, колена, тежки травми. Решава да се прехвърли в спорт, където пластичността, която има, да послужи за последователна изява на уменията й. Спира се на спортните танци, които я срещат с шампиона от Поморие. Започват да трупат опит като юноши в старша възраст. Джесика Хилл дори представлява нашата страна – България, на шампионати. Към момента Давид и Джесика са танцова двойка от КСТ „Поморие“ и България. За първи път дебютират заедно на Световното първенство в Румъния, което се проведе в началото на този месец.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали
  28.11.2021 11:06      

Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие, обобщи лидерът на „Продължаваме пр