Неделя, 27 Фев 2022
    
Мнения Общество

Корнелия Нинова: Не виждам Продължаваме промяната като нова левица

  28.11.2021 09:32  
Корнелия Нинова: Не виждам Продължаваме промяната като нова левица

"В 18-те работни групи са уточнени въпроси, които са безспорни за всички, но има и такива, които още не са уточнени. След това ще има разговори по лидерски въпроси. Чака ни поне още седмица работа, каза в "Денят започва с Георги Любенов" председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова.

Според нея вероятността за съставяне на кобинет е повече от 50%. Хората имат нужда от работещи правителство и парламент.

"Факт е, че ПП ни отне гласове. Това с новата левица ми е малко странно, защото колегите от ПП заявиха, че постигат десни мерки с леви цели. Не виждам да са новата левица чисто като политики, а и има още време пред тях да се избистрят като идеология. Те дойдоха като едно очакване за промяна", коментира Нинова.

Новото правителство има обща цел и тя е в две посоки - да преведе хората през кризите и да започне истинското разграждане на досегашния модел на управление, заяви лидерът на БСП.

"Логично е спечелилата партия да си излъчи премиер - това е право на първата сила", коментира Нинова заявката на Кирил Петков за премиерския пост.

Нинова приветства начина, по който се правят преговорите, че се излъчваха в реално време и всеки има достъп до тях. По думите ѝ тонът е позитивен, колегиален и уважителен, а БСП са удовлетворени че много от предложенията им се приемат или обсъждат.

"Да речем за децата - прие се нашето предложение за безплатни детски градини и ясли и безплатни лекарства за деца до 14 години. Прие се и помощ за младите семейства. За работещите хора се прие увеличаване на доходите, увеличаване на обезщетението за безработица. За земеделците се прие преразпределянето на субсидията, в по-голямата си част в производството на български плодове и зеленчуци. За здравеопазването - болниците да не са търговски дружества е принципно приет въпрос, остава да уточним как да премине тази реформа. Образование - прие се нашето предложение да се направи пълен преглед на учебниците, да се учат българските класици, както и да се намали броят на учебниците", обясни Нинова.

Въпреки многото различия в началото се е постигнало съгласие и за построяване на нова ядрена мощност. Корнелия Нинова не коментира нито имена, нито министерства, към които БСП би се насочила.

Според нея вече няма нищо недоизказано към президента. Твърди, че вътрешната опозиция в БСП се е захранвала първо от Бойко Борисов, после от служебното правителство и това се е видяло в нощта на втория тур на президентските избори.

"Президентът е преизбран, нашата работа оттук нататък е да направим правителство и да решаваме проблеми", заяви тя.

Корнелия Нинова все още не е решила дали наново да се кандидатира за председател на БСП на конгреса, който предстои на 22 януари догодина.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали
  28.11.2021 11:06      

Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие, обобщи лидерът на „Продължаваме пр