Петък, 25 Фев 2022
    
Бургас Общество

Климатични аномалии изяждат от 2 до 5% от морските плажове на година

  26.11.2021 14:50  
 Климатични аномалии изяждат от 2 до 5% от морските плажове на година

Концесионери се подготвят за пясъчни диги през есента и зимата

 

Моника ИЛИЕВА

 

 

 

Опазването и възстановяването на плажовете ни е вменено по договор. Задължени сме, когато ивицата претърпи щета, когато бедствие отнесе част от пясъка, да го възстановим. Това каза Николай Димитров, концесионер на плажа в Крайморие пред репортер на „Черноморски фар“.

От думите на Димитров става ясно, че в договора, който сключват с Министерство на туризма, не е разписан начинът и редът, по който може да се случи това. Концесионерът припомни и случай от преди два месеца, с изяден до почва пясък на плажа в Крайморие.

„В северната част, площ от 250 м плаж, пясъкът беше изяден по дължина, ивицата буквално се стопи. Това са 2500 кубика пясък, няма как да се възстановят, ако не се вкара машина или преди това не е бил депониран пясък, който след бедствие да се разстели. Обикновено през юни, когато стане време за плаж и дойдат от Министерството на туризма на първи мониторинг, можем да бъдем глобени заради това, че не сме го възстановили“, обясни Димитров. Концесионерът квалифицира случая като „параграф 22“. От една страна, задължението да бъде направено, а от друга няма ред, по който да се направи.

Николай Димитров припомни, че такава е практиката от десетилетия и не само в България. „Аз съм бил дете, когато майка ми работеше в Слънчев бряг, още тогава, с онази техника са събирали пясъка, за да го запазят“, допълни той.

Категоричен е, че с темата депониране на пясъка, целящо опазване и съхраняване, от дълго време се спекулира и се преекспонира. Към момента на плажа в Крайморие, т. нар. диги не са издигнати. „Следващата седмица съм организирал техника. Уведомил съм всички институции на 13.10.2021 г., до този момент нямам отговор. Широко разпространено е схващането, че морето взема, но и връща. Пояснявам за онези, които искат да разберат, на онази вечно отричащата част, на хейтърите нямам какво да кажа. Силната, бурната вълна, тя отнема от пясъка в широчина и може да отреже до 30 м от ивицата с пясък. Впоследствие слабата вълна е тази, която може да го върне. Да, но в широчина до 4-5 метра. Няма как това, което отнеме морето, в случай като моя, да се възстанови отново без човешка намеса“, обясни Николай Димитров.

Стопанинът на ивицата в Крайморие заяви, че от Асоциацията на стопаните на морските плажове, към която принадлежи той, са предоставили анализ, с който е запознато Министерството на туризма, касаещ световни и европейски практики. В него е описано как европейските държави и Щатите отделят държавни средства за опазване на техните плажове, предвид световната тенденция, според която абразията на морските плажове е висок процент.

„Печелят се проекти, с които държавата субсидира и дава пари на наематели и общини, които стопанисват плажове, за да ги запазят от явлението абразия, която годишно е между 2 и 5%, сочат данни на световни институти. Това не е приказка на Николай Димитров. Факт. Анализа сме го предоставили на Министерството на туризма. И те, вместо да ни прехвърлят към Басейнова дирекция, РИОСВ-Бургас, каквито правомощия те нямат по този въпрос, редно е и от години призоваваме да седнем, да изработим правилата, за да се знае, за да се следват“, категоричен е наемателят на плажа в Крайморие.

„Черноморски фар“ припомня, че във връзка с постъпили сигнали министърът на туризма Стела Балтова издаде заповед за извършването на проверка на концесионера за незаконно изграждане на пясъчна дига на морски плаж “Несебър - Юг”, намиращ се на територията на община Несебър.

Едновременно с това Министерството на туризма е изискало от община Несебър, Басейнова дирекция “Черноморски район” и РИОСВ-Бургас информация и документи за стартирани и извършени проверки, както и издадени в тази връзка разрешения


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Димитър Найденов, ДБ: Не е драма, че не съм депутат, ние сме национален отбор
  26.11.2021 10:08      

Георги РУСИНОВ С добър резултат от преференциален вот за пореден път бе бургазлията Димит