Четвъртък, 24 Фев 2022
    
Общество

От три руски научноизследователски университета обявиха: Имаме пробив в неутрализирането на вирусни щамове, включително на Ковид 19

  25.11.2021 14:37  
От три руски научноизследователски университета обявиха:   Имаме пробив в неутрализирането на вирусни щамове, включително на Ковид 19

Служителите на катедрата по биофизика на Московския държавен университет, заедно с колеги от Федералния изследователски център за фундаментална и транслационна медицина Новосибирск  и Федералния научен и клиничен център на FMBA (Москва), са направили  истинско откритие и пробив в медицината. За това откритие, учените са направили официално изявление в руската преса, както и  в списание Viruses. Засега всичко е на етап лабораторни експерименти, но перспективите са много примамливи.

Руските учени отдавна се занимават с фотодинамично инактивиране на патогени, по-специално вируса на птичия грип и ключови болнични щамове на бактерии, устойчиви на антибиотици: Pseudomonas, Klebsiella, Acinetobacter.

„Логично беше да опитаме този метод и срещу коронавируса“, се казва в изявлението. Използвайки молекулярно моделиране, изследователите сравняват способността на различни катионни фотосенсибилизатори да се свързват с шиповите протеини на SARS-CoV, MERS-CoV и SARS-CoV-2. Оказало се, че най-добрият вариант е октакис (холинил) фталоцианин цинк. Към тях се прилепват положително заредени молекули на фотосенсибилизатора.Синглетният кислород не само унищожава шиповия протеин, но също така успява да достигне вирусната мембрана и да я повреди. Учените са провели  серия от експерименти във водна среда, която е съдържала 100 хиляди вириони на милилитър. Към суспензията са добавили   фотосенсибилизатор, осветен с червени светодиоди, и резултатът,който  постигнали е , че вирусните частици напълно загубили  способността си да инфектират животински клетки и да се размножават.

„Светеха с интензитет от 10-15 миливата на квадратен сантиметър, концентрацията на фотосенсибилизатора във вода е само един до пет микромола на литър.Това е много малко и изобщо не е опасно за хората“, обяви  доктор на биологичните науки, водещ изследовател М. Г. Страховская.

Доктор Страховская е убедена: „ По този метод можете да стерилизирате медицински инструменти и устройства, да дезинфекцирате водни басейни или да използвате в рециркулатори на въздуха - това със сигурност ще помогне в борбата срещу пандемията“.   

 


Анкета

Очаквате ли военен конфликт в Украйна?


Резултати

Мнения

Мнения
Жечо Станков: Бизнесът, гражданите и общините са със спешна нужда от помощ
  25.11.2021 14:12      

Георги РУСИНОВ Парламентарният вот от 14 ноември отмина, но тепърва предстои да разберем