Четвъртък, 24 Фев 2022
    
Бургас Общество

Легенди в спорта мотивират деца за здравословен начин на живот

  24.11.2021 12:32  
Легенди в спорта мотивират деца за здравословен начин на живот

Дона МИТЕВА

Да разговаряш с Илияна Раева, Станка Златева, Тервел Пулев, Георги Братоев, Гергана Брънзова, Росица Стаменова, Румяна Нейкова и още редица известни спортисти – имена, които неведнъж са били причина да звучи националният химн, е зареждащо и мотивиращо. Емоция, която споделиха с част от учениците от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ още Александър Лилов, Кирил Деспотов, Бойко Величков, Жаклин Златанова, Кирил Райков, Енчо Керязов, Красимир Георгиев, Мариела Костадинова, както и Националният отбор по модерен петобой. Срещите, макар онлайн, са много интересни. Учениците се вълнуват и коментират после дълго въпросите, които са задавали, обсъждат чутото от спортните идоли, които се превръщат в техен мотиватор за водене на здравословен начин на живот и активни спортни дейности.

Как се става шампион и какво мотивира големите спортисти? Това са част от най-задаваните въпроси. Учениците от 6. клас научиха отговорите от спортните звезди. Една от най-вълнуващите срещи бе тази с носителката на два сребърни олимпийски медала, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка по борба – Станка Златева. Една от най-обичаните и награждавани български спортистки гостува на шестокласниците виртуално в рамките на проекта „Посланици на здравето“. Училищният салон по физическо възпитание, където бяха събрани шестокласниците, се изпълни с позитивна енергия и усмивки.

От думите на Станка Златева, а и на другите спортисти, с които учениците се срещнаха, става ясно, че зад големите успехи винаги стои много труд, дисциплина и желание за победа.

„Срещите допълнително вдъхновиха и мотивираха учениците за още по-голяма активност по време на реализацията на нашия проект за здравословен начин на живот, който включва не само спорт и хранене, но също така дисциплина и воля" – сподели госпожа Даниела Миклебуст, старши учител по физическо възпитание и спорт.

За трета поредна година петокласниците от ОУ „Александър Г. Коджакафалията“ участват в национален конкурс „Посланици на здравето“, организиран от Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Световната здравна организация и Български червен кръст.

Петокласниците, заедно с техните родители и учители, подкрепени от ръководството на училището и партньори по проекта (БМЧК – Бургас, РЗИ Бургас, Българска Фондация Биоразнообразие, Община Бургас – дирекция „Младежки дейности“, програма „Активни и здрави Бургас“, БНР-Бургас), ЕСРИ България, Фондация „Заедно в час“, реализираха проект „Живей здравословно всеки ден“.

„Даже и в условия на дистанционно обучение успяхме да изпълним поставената цел – изграждане на трайни навици за здравословно хранене и физическа активност у учениците и техните семейства“ – сподели ръководителят на проект г-жа Грета Стоянова.

Бургаското училище е единственото в България, което участва в международно предизвикателство Mission X „Walk to the Moon“. Това е творчески и забавен начин за насърчаване на учениците да спортуват редовно, пречупен през контекста за Космоса.

 Проведените мисии са разработени на базата на програма на Европейско бюро за космически образователни ресурси ESERO, UK Space agency, партньор по проекта.

Новото през тази учебна година е адаптиране на дейностите, за да са подходящи и в условия на онлайн обучение. Готов е обновеният сборник с добри педагогически практики: „Мисия космонавт – яж и тренирай като космонавт“ Част 2. Мисиите от сборника могат да бъдат приложени и надградени във всяка друга паралелка и училище.

От миналата учебна година към училището е създаден и функционира доброволчески клуб към Български младежки червен кръст – Бургас. Реализирана е инициатива „Предай нататък!“ След проведено онлайн обучение на тема здравословното хранене и активен начин на живот, от страна на БМЧК, самите доброволци предават знанията си чрез демонстрации и игри на останалите ученици от училище.

Заложените ежедневни предизвикателства за фитнес и здравословно хранене бяха реализирани успешно в присъствено и онлайн обучение. Много успешна се оказа инициативата „Минутка движение!“ във всички часове. Учениците си изработиха спинер колело за избор на упражнения в хартиен и електронен вариант, които изпълняват в рамките на минута в началото или края на всеки час или за раздвижване по време на часа. 

Родителите бяха съпричастни и активни от началото до края на проекта. Всеки ученик заедно със семейството си участва в предизвикателството „Пътна спортна карта“ и отброяваха изминатите крачки всеки ден. Вкъщи с помощта на своите родители, учениците приготвиха здравословна храна. Всички рецепти са оформени в електронна книжка „Здравословно, лесно, вкусно!“.

 

 


Анкета

Очаквате ли военен конфликт в Украйна?


Резултати

Мнения

Мнения
Жечо Станков: Бизнесът, гражданите и общините са със спешна нужда от помощ
  25.11.2021 14:12      

Георги РУСИНОВ Парламентарният вот от 14 ноември отмина, но тепърва предстои да разберем