Четвъртък, 24 Фев 2022
    
Мнения

Жечо Станков: Бизнесът, гражданите и общините са със спешна нужда от помощ

  25.11.2021 14:12  
Жечо Станков: Бизнесът, гражданите и общините са със спешна нужда от помощ

Георги РУСИНОВ

Парламентарният вот от 14 ноември отмина, но тепърва предстои да разберем дали този път ще се състави правителство, или и 47-ото НС ще последва съдбата на двете предишни – с живот по 2-3 месеца. ГЕРБ-СДС останаха втора политическа сила. Единият от депутатите, които влизат в парламента от 2 МИР-Бургас, е експертът в енергетиката и бивш заместник-министър Жечо Станков. И този път той събра изключително силен преференциален вот и един от отличниците в областта. С него наш репортер разговаря за мнението му за изборния резултат, ще се състави ли правителство и каква роля ще има ГЕРБ-СДС в 47-ия парламент.

Той започна с това, че преди всичко благодари на избирателите, които въпреки пандемичната обстановка, са излезли да подкрепят коалицията.

„Ако вземем предвид по-ниската избирателна активност, нашият резултат показва, че сме си запазили твърдото ядро. Разбира се, има какво да надграждаме в бъдеще. Безспорен е фактът и че за няколко месеца се създадоха нови политически сили и преляха доста голямо количество гласове към тях. При нас обаче подкрепата си е категорична. Това ни окуражава да работим в правилната посока“, обясни той.

Според Станков освен ковид кризата, има и други, които спешно трябва да бъдат решавани от народните представители. Високата цена на енергията е само една от тях.

„Знае се, че ние сме били винаги най-стабилни и сме си вдигали рейтинга в момент на криза и за това, че сме успявали да намерим най-правилния подход. Важно е да споменем, че без значение дали ще сме в управление, или градивна опозиция, ние искаме да се направи правителство, което да мисли и за бизнеса, и за гражданите, и не на последно място за местните власти. Тези три субекта имат спешна нужда от помощ. Трябва да работим с ясна мисъл за Бургас и региона. Тези хора ни назначиха на работа, така че сега трябва да направим всичко за тях“, заяви бургаският народен представител.

Дали обаче първата политическа сила и мандатоносител „Продължаваме промяната“ ще успеят да направят кабинет. Станков смята, че за момента подхождат по-добре от предишните партии.

„Не се отнасят високомерно. Видяхте преди малко повече от три месеца какво се случи. Пак казвам – най-важно в момента е да има стабилно правителство и държава. Всички оперативни програми в момента са блокирани, Европа отказва да преговаря със служебно правителство. В плана за възстановяване и устойчивост, за мен лично, особено в частта на санирането, където задължава хората да отделят средства и да си правят технически паспорти, трябва да се намери максимално бързо политически консенсус, за да го променим“, категоричен е той и добави, че над 200 са сградите в областта, които чакат саниране и са с готови документи за това.

Именно по най-важните проблеми на страната и региона екс заместник-министърът е потърсил колегите си депутати от 2 МИР-Бургас.

„Благодарих на всеки от тях за градивната кампания и им казах, че разчитам на това да работим заедно за Бургас и региона. В крайна сметка това е най-важната ни работа след като минат изборите. Големият проблем, който ни засяга всички, е високата цена на енергията. Там сме направили предложения. Тази флуктуация във високата цена е временна – в рамките на месеци цената ще се стабилизира, въпросът е държавата да поеме тежестта, за да може да успокои бизнеса и крайните потребители. Виждате, че и олиото е вече 4 лева в магазина. На всичко се отразява скъпият ток“, заяви Станков.

За реваншизъм от страна на ГЕРБ-СДС няма как да се говори, смята още той. Депутатите от партията на Бойко Борисов били винаги готови с решения по трудни проблеми като цената на тока например.

„Ние се доказахме като градивна опозиция през 2013-2014-а. Надявам се да няма същия подход от страна на управляващите, защото помните до какво доведе всичко това тогава – спад на инвестициите, спад на БВП. Това са неща, които в момента не можем да си позволим. Трябва да направим така, че излизайки от ковид кризата, да сме страна, която да привлича инвестиции. Най-важното ще е да търсим диалог, да се възприемат нашите предложения. Да се редуцира ударното поскъпване на цената на топлоенергията и водата след Нова година. Комисията за енергийно и водно регулиране взима решение за промяна на цените на 30 юни, а този път виждаме нагласата й да го направи от 1 януари. Чуват се спекулации за 30-40% поскъпване за битовия ток, което смятам, че в момента няма как да бъде поносимо от хората. Нещата бяха изтървани още през лятото, когато енергийният министър не се обади на няколко дружества и да им каже: „пускайте всичко на макс“. Не го направиха и така се създаде един изкуствен дефицит, което понесе цената нагоре. Това беше гарнирано и с процеси в Европа и нямаше възможност за обръщане на отрицателния ефект“, обясни Станков.

Не на последно място ексминистърът припомни, че още със ситуирането на парламента трябва да се проведе среща с банковия сектор, тъй като през ноември-декември изтича мораториумът върху кредитите.

„С други думи, банките имаха задача от държавата да се разсрочват главниците с цел да не се връщат кредитите с бързите темпове, които се очакваха отпреди ковид кризата. Това също е важно и за хората, и за бизнеса“, уточни той.


Анкета

Очаквате ли военен конфликт в Украйна?


Резултати

Мнения

Мнения
Жечо Станков: Бизнесът, гражданите и общините са със спешна нужда от помощ
  25.11.2021 14:12      

Георги РУСИНОВ Парламентарният вот от 14 ноември отмина, но тепърва предстои да разберем