Петък, 25 Фев 2022
    
Бизнес Общество

В края на годината: Синдикати предвиждат проблеми с парите в училищата

  23.11.2021 11:56  
В края на годината: Синдикати предвиждат проблеми с парите в училищата

Дона МИТЕВА  

 

 

Затруднения при плащането на сметки и заплати в края на годината се очертават пред училищата. Ако в скоро време не бъдат преведени сумите за компенсиране увеличената цена на тока, допълнителните средства за ковид, както и парите по програмите, проектите и стандартите от държавата към училищата чрез общините, има реалната опасност след като се приключат сметките към средата на декември училищата да не могат да платят разходите и заплатите си, предупреждават от Синдиката на българските учители. „Ако парите дойдат след зануляване на сметките, ще отидат в преходните остатъци. Само че има виждане, че тези преходни остатъци ще бъдат взети обратно и преразпределени наново. Ако финансово нещата не са изчистени, а нищо не пречи това да се случи сега, то излиза, че умишлено ще им бъдат преведени чак към края на декември“, изразява притесненията на синдикалисти и директори на училища Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители в Бургас.

По негова информация, има събрана информация от директорите на учебни заведения за повишените харчове, но няма ясна формула за това как ще бъдат компенсирани те. „Не се знае дали ще бъде поета разликата например в сметката за тока на едно училище или една част ще бъде платена“, дава пример синдикалистът.  

Другото притеснение в училищата е, че до момента няма решение на МС за стандартите в образованието. За да се направи бюджета за следващата година на всяко училище, трябва да са налице точно тези стандарти. Обичайно те са ясни още края на септември – началото на октомври. „На базата на тези стандарти се залагат параметрите в бюджета на държавата. А всяко училище знае колко струва един ученик. Чуват се неофициално някакви проценти увеличение, но нищо черно на бяло няма“, казва Янков.

Деликатен казус е и това дали трябва да се отнемат допълнителните средства, които родителите могат да получат за това, че децата им са в дистанционно обучение. „Детските се отнемат на родители, чиито деца имат отсъствия. При положение че няма отсъствие, но родителят е решил да остави детето си на обучение от дистанция, а да не е в клас – какъв ще е мотивът да бъдат спрени парите“, коментира синдикалистът.

Експерти в образованието са категорични, че се подава непрекъснато информация за присъствието на децата в клас – независимо дали това е на живо, или в електронна среда. На базата на тази информация се извършват и санкциите към семействата, които не осигуряват присъствието.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Димитър Найденов, ДБ: Не е драма, че не съм депутат, ние сме национален отбор
  26.11.2021 10:08      

Георги РУСИНОВ С добър резултат от преференциален вот за пореден път бе бургазлията Димит