Неделя, 20 Фев 2022
    
Айтос

В пет общински училища на Айтос малките ученици са в класните стаи

  21.11.2021 13:11  
В пет общински училища на Айтос малките ученици са в класните стаи

В ОУ „Атанас Манчев“ и в Пирне учат онлайн, в СУ „Н. Вапцаров“ половината са в клас

 

На 16 ноември, първия присъствен ден за малките ученици в училище, и до редакционното приключване на този брой (четвъртък, 18.11.), нямаше промяна в броя на родителите, дали съгласие за слюнчена проба от децата.

Тестването започна във вторник и става изключително бързо. Не е имало проблеми, съобщават училищните ръководства. На места родители-доброволци помагат на учителите при тестването на децата. Досега има само един положителен тест сред всички малки ученици в общината, детето е без ковид симптоми. Предприети са необходимите мерки, научи НП.

Процентът на желаещите да изпратят децата си в класните стаи до четвъртък  (18.11.) беше този, за който НП информира читателите в броя си от 11.11. т.г. - ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Карагеоргиево - 99%, СУ "Христо Ботев" - Айтос - 85%, ОУ "Христо Ботев" - с. Мъглен - 81%, ОУ "Светлина" - с. Тополица - 53.4%, ОУ "Христо Ботев" с. Пирне - 30%, СУ "Никола Вапцаров" - 26%. На 16 ноември стана ясно, че началните класове от ОУ "Атанас Манчев" - Айтос остават вкъщи и ще се обучават от разстояние, тъй като родителите не са съгласни с новите правила. При 30% родителско одобрение и децата от ОУ "Христо Ботев" с. Пирне остават в електронна среда и поне за сега ще учат уроците си от вкъщи.

Нисък процент на одобрение присъственото обучение получи и в СУ "Никола Вапцаров" - Айтос, но ръководството избра компромисен вариант. Тази седмица, пет от десетте начални паралелки учат онлайн, останалите пет - присъствено.

Сто поцента присъствено в клас са паралелките от начален етап в четири общински училища - СУ "Христо Ботев"  - Айтос, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" -с. Карагеоргиево, ОУ "Светлина" - с. Тополица и ОУ "Христо Ботев" - с. Мъглен.

Заради нивото на заболеваемост в областта всички ученици от 5 до 12 клас продължат да са на дистанционно обучение. Остава изискването в общините с повече от 250 заболели на 100 000 души за 14-дневен период, педагогическият и непедагогическият персонал да работи присъствено само с валиден документ за ваксинация, преболедуване, с отрицателен резултат от лабораторно изследване или при задължително изследване два пъти седмично на място в училището с неинвазивен бърз антигенен тест, осигурен от училището.

Изтече информация, че се очаква нова заповед от министрите на образованието и здравеопазването, която да актуализира актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, сега вече свързани с условията и изискванията за тестването на учениците от V клас нагоре.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бургас Избори 2021 Мнения
Герджиков: Гласувах за единството на нацията
  21.11.2021 12:09      

Той подчерта, че е важно да се гласува, защото това е начинът да се възстанови доверието в инстит