Неделя, 20 Фев 2022
    
Любопитно

Отбелязваме Деня на християнското семейство

  21.11.2021 08:33  
Отбелязваме Деня на християнското семейство

По това какво е времето на днешния ден народът пък гадае какво ще е то догодина

 

Християните почитат днес църковния празник Въведение Богородично - един от великите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж.

В Константинополската църква празникът е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий Единайсети през 1374 година.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

На този ден, в края на службите в православните храмове, вярващите приемат Светото причастие, за да придобият сили за духовно спасение в борбата със злото - в себе си и в света. Семейното ходене на църква на този ден символизира и влизането в храма на тригодишната Мария, бъдещата Божия майка.

То напомня на родителите за духовните им задължения към децата. В православните традиции на българина семейството е свято. То дава първите познания за Бога и за православните християнски добродетели, на които векове се е крепял българският род.

По това какво е времето на днешния ден народът пък гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

Източник: Нова ТВ


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Бургас Избори 2021 Мнения
Герджиков: Гласувах за единството на нацията
  21.11.2021 12:09      

Той подчерта, че е важно да се гласува, защото това е начинът да се възстанови доверието в инстит