Петък, 18 Фев 2022
    
Общество Поморие

Кметът на Поморие зове: Държавата да се намеси спешно при решаването на проблема с Поморийско солено езеро

  19.11.2021 16:46  
Кметът на Поморие зове: Държавата да се намеси  спешно при решаването на проблема с Поморийско солено езеро

Сладката вода влиза в езерото над 30 години, канал и път трябва да се извадят от активите на частно търговско дружество

 

Моника Илиева

 

 

„Поздравявам БФБ, че създават Консултативен съвет за Поморийско езеро, защото то не е само важно за нас като град, но и за цялата ни държава. Още през 1978 година е оценено от световни организации, важно е, затова е в Рамсарското споразумение. Eзерото е част от поминъка на поморийци с луга, калолечение, солодобив. Съставките му, лечебни, са включени в известни търговски продукти. Спомнете си за утвърденa българскa марки като пастата за зъби „Поморин““, заяви Иван Алексиев, кмет на Поморие, по време на първата среща на новоучредения съвет за спасяване солеността на Поморийско езеро.

Алексиев изрази изненадата си, че няма представител в лицето на държавата, липсва представител на Областна управа, с изключение на Павел Маринов, директор на РОИОСВ-Бургас. Aкцентира, че Поморийско езеро е изключителна държавна собственост и да няма представител, не е оправдано. „Община Поморие има решение, учуден съм, че ще решаваме сериозен проблем без тях“, добави кметът на Поморие.

Павел Маринов, директор РИОСВ-Бургас

Гардоначалникът на морската община припомни, че преди 30 години са върнати земеделски земи в реални граници. Тогава е имало изградена система за отводняване, но при оземляването част от каналите влизат в него. Тогава е нарушена целостта им, канално-помпените станции са разрушени, сладката вода започва да нахлува в езерото, ситуацията е от 30 години. Тази е причината Община Поморие да сключи договор с БАН и да провежда редовно мониторинг на солеността на водите на езерото, всяка пролет и есен. „В тази връзка чрез Местна инициативна група (МИГ) кандидатствахме за възстановяване на част от каналите, но финансовият ресурс беше в размер до 1 млн. лв. Изградихме ги. Благодаря на "Поморийски солници", че ни позволиха да заустваме в един от техните ретензори“, добави Иван Алексиев.

Стана ясно, че вторият етап е много по-голям и по-мащабен, да се отводни р. Пазариолу, да се изведат сладките води от Поморийско солено езеро в Черно море. „Имаме хидроложко проучване, имаме готов проект предоставен на МРРБ. Остойностен  - 4 млн. лв. Тук трябва да се намеси държавата. От огромна важност е. Не запазим ли езерото от сладките води, каквото и да си говорим на този съвет, без представител на държавата, проблемите си остават нерешени. Ако трябва като предложение го запишете“, заяви Алексиев.

Очертан бе и вторият голям проблем на Поморийското езеро: канал-езеро-море. Поморийци помнят, че на брега му е имало предприятие за рибни ресурси. „Това предприятие се приватизира преди 20 години. Приватизаторът, държавата, не е обърнала внимание и предоставя в активите на дружеството и канала езеро-море. Въпреки това през 2008 година, заедно със Зелени балкани спечелихме проект, почистихме съоръжението. 2012 година с решение на МС държавата предостави Поморийско езеро за стопанисване на Община Поморие, включва поддържането на канала. 10 години се грижим, но той и пътят са в активите на частно търговско дружество. В момента се сблъскваме със следното, терен, който трябва да се закупи, но пътят е частен и теренът е частен. Т.е. ако утре собствениците на Рибни продукти, не знаем кои са те, ако решат да сложат бариера на входа му, той няма да може да бъде поддържан. Категорично отказват да се откажат от него“, обясни кметът. От думите му стана ясно, че е поискано от държавата да преразгледа договора и отново да актува въпросния канал и пътя като публична държавна собственост.

„Черноморски фар“ припомня, че Българска фондация Биоразнообразие, заедно със Зелени Балкани, Поморийски солници и Тур дьо Валат повече от година работят за опазване на Поморийско езеро. Загрижеността им за бъдещето на тази уникална лагуна ги кара да създадат  Консултативен съвет за Поморийско езеро - неформална структура за обсъждане на решения за устойчивото управление на езерото. Основният фокус е взаимовръзката между природните и икономическите ценности на Поморийско езеро и Натура 2000 зоните, в които то попада.

Очаквайте повече подробности по темата във вестник "Черноморски фар". 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Драгомир Ошавков, ИБГНИ: Кирил Петков и Асен Василев плуват в море с акули
  19.11.2021 13:20      

Георги РУСИНОВ   Партиите на протеста – ИТН, ИБГНИ и ДБ, са получили н