Петък, 18 Фев 2022
    
Бургас

Христо Симеонов от „Продължаваме промяната“ иска да работи в Комисиите по образование и младежки дейности

  19.11.2021 14:32  
Христо Симеонов от „Продължаваме промяната“ иска да работи в Комисиите по образование и младежки дейности

Дона МИТЕВА

Вторият в листата от „Продължаваме промяната“ - Христо Симеонов, е учител с близо 30 години стаж като такъв и 9-годишен опит в администрирането на средното образование. Той отива в Народното събрание с ясна цел – работа в Комисиите по образование и по младежки дейности и спорт.

„Първото нещо, което искам да направя, е да се запозная с хората, с които ще работим в тези комисии. Отговорно мога да кажа, че знам какво трябва да се промени, за да се постигне ново, далеч по-добро ниво на средното образование, в което няма да подготвяме неграмотници, а компетентни млади хора“.

Преподавателят в Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и бъдещ депутат от Втори многомандатен избирателен район е категоричен, че трябва да има промени в учебните планове и програми. Учениците да могат да избират кои предмети от природонаучния цикъл да изучават по-задълбочено. „Трябва да има и повече часове по български език и литература, защото в момента смятам, че не се постига минимална грамотност. Би трябвало в часовете по биология да се отделя по-сериозно внимание на екологията“, чертае вижданията си за промени преподавателят, който за трети път влиза в предизборна надпревара.

За първи път името му се чу като независим кандидат за Европарламента, есента на 2019 година бе кандидат за общински съветник от листата на ПП “Средна европейска класа“.

Бъдещият депутат целенасочено ще работи за промени в образователната система, така че да се повиши функционалната грамотност на младите хора, а също така и за намаляване административната тежест, която в момента е вменена на учителите. „Против безкрайното писане на доклади, отчети, справки, диаграми съм. Голяма част от тях никой никога гледа. Но те трябва да бъдат архивирани и при проверка трябва да присъстват като част от документацията“, казва Христо Симеонов.

Друг важен акцент в бъдещата работа на бургаския депутат ще бъде и физическото възпитание на младите хора. „Физическото възпитание да се провежда на модули е друго мое предложение. Големите ученици да имат възможност: онези, които искат да играят футбол, да играят. Други, които имат афинитет към баскетбол – да играят баскетбол. За да се възпитава колективен дух, да има съревнование. Същевременно да могат да се наиграят. Защото съвременните ученици имат нужда от повече движение“, смята Симеонов, опирайки се на опита и наблюденията си, че сега една част от времето за спорт отива в преобличане, а в следващия час превъзбудата на онези, които са спортували, е голяма и трудно се концентрират.

Що се отнася до управлението на училищата, той е категоричен, че натрупаният опит е от полза, но за да няма директори – феодали, работата им трябва да бъде подлагана на оценка. „Работата на директорите на училища трябва да се оценява от всички участници в този процес – учители, ученици, родители и представители на властта. Нека има обективни критерии за оценка. За да е ефективен един директор, трябва да знае, че столът под него непрекъснато се клати“, казва бъдещият бургаски депутат.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Драгомир Ошавков, ИБГНИ: Кирил Петков и Асен Василев плуват в море с акули
  19.11.2021 13:20      

Георги РУСИНОВ   Партиите на протеста – ИТН, ИБГНИ и ДБ, са получили н