Петък, 18 Фев 2022
    
Бургас Избори 2021

Атанас Зафиров, БСП: Пандемичната обстановка, страхът от машинно гласуване, умората в нашите избиратели дадоха отражение

  19.11.2021 11:56  
Атанас Зафиров, БСП: Пандемичната обстановка, страхът от машинно гласуване, умората в нашите избиратели дадоха отражение

Дона МИТЕВА

Резултатът, който постигнахмеq безспорно е разочароващ и много далеч от очакванията – както нашите, така и на социолози и анализатори - категоричен е Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП за постигнатото на парламентарния вот.

По негови думи причините за това сериозно отстъпление тепърва ще бъдат анализирани, но безспорно те са следствие на обективни и субективни фактори.

„Обективните са ясни – пандемичната обстановка, страхът от машинно гласуване, умората в нашите избиратели дадоха отражение. За субективните ще си поговорим отделно в партията, но няма как да не благодаря на хилядите наши симпатизанти, партийни членове, активисти, кандидати, които дадоха много от себе си, направиха една добра, позитивна кампания, но явно неефективна и неуспешна. Резултатите го показват. И тези резултати няма как да ни удовлетворяват, ето защо г-жа Нинова пое цялата политическа отговорност и подаде оставка“, коментира Зафиров.

Той подчерта, че плашеща като цяло е ниската активност на гласуване, което показва една всеобща умора и демотивация за гласуване в българските граждани. Това  делегитимира допълнително българските политически институции и  притеснява много сериозно.

Що се отнася до оставката на Корнелия Нинова, бургазлията е категоричен: „Първо да кажа, че това поемане на отговорност в тежък за партията момент ме изпълва с удовлетворение, че не съм сгрешил, когато преди няколко години приех да бъда част от екипа на Корнелия Нинова. Друг е въпросът, че моето лично мнение беше да не се избързва с оставка, защото сега пред БСП стоят две много важни задачи, за които се изисква максимална концентрация и легитимност на ръководството. Едната от тях е започването на преговорите за съставяне на нов кабинет и парламентарно мнозинство и другата – мобилизацията на нашите структури за участие и победа на кандидат президентската двойка Радев - Йотова на балотажа в неделя. Тази оставка не налива вода в никакви мелници, тя е личен, морален акт и е достойна за уважение и разбиране“.

Очакванията на политика за следващия парламент са, че депутатите от БСП няма да се претопят, ако се влезе в широка коалиция с „Продължаваме промяната“ при съставяне на правителство. „Не, разбира се, стига участието в правителството да не е самоцел или начин за уреждане на няколко човека с управленски позиции. Важното е и в преговорите, и после в конкретния живот на кабинета БСП да участва с политики и управленски решения, които да бъдат в полза не само на нашите избиратели, а и на целия изстрадал български народ. Тогава бихме могли да определим едно наше такова участие като успешно и няма как да бъдем претопени. Още повече, че БСП е партия на 130 години, устоявала е на всякакви предизвикателства и изкушения и не е показвала никакво колебание в отстояването на демократичните и конституционни права на българските граждани“, заключи политикът.

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Драгомир Ошавков, ИБГНИ: Кирил Петков и Асен Василев плуват в море с акули
  19.11.2021 13:20      

Георги РУСИНОВ   Партиите на протеста – ИТН, ИБГНИ и ДБ, са получили н