Събота, 19 Фев 2022
    
Избори 2021 Мнения

Драгомир Ошавков, ИБГНИ: Кирил Петков и Асен Василев плуват в море с акули

  19.11.2021 13:20  
Драгомир Ошавков, ИБГНИ: Кирил Петков и Асен Василев плуват в море с акули

Георги РУСИНОВ

 

Партиите на протеста – ИТН, ИБГНИ и ДБ, са получили наказателен вот за това, че не са съставили правителство на два пъти. Така коментира резултата от вота на 14 ноември бившият депутат от 45-ото НС адвокат Драгомир Ошавков. Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“, от която той представляваше „Движение 21“ в Бургас, получи сериозен спад в резултата спрямо предходните избори.

„Той беше очакван, но не в такъв голям размер. Причината да останем под четирипроцентната бариера е и друга. Появи се нова политическа формация, която до голяма степен изсмука от гласовете на партиите на протеста“, заяви той пред репортер на „Черноморски фар“.

Според Ошавков от средата на миналата година сме в много сложна политическа обстановка и сме в процес на турбуленция, който не е приключил.

„Това, което се случи ИТН, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и „Демократична България“ може да е за урок на „Продължаваме промяната“. А именно, че ако те не предложат конкретни стъпки за решаване на проблемите в обществото, не може да разчитат на постоянна политическа подкрепа“, каза адвокатът.

Ошавков коментира още, че ставаме свидетели на процес в политиката, който няма аналог в нито една европейска държава – партии без структури да получават висока подкрепа на избори.

„ИТН бяха първи, а само 4 месеца след това рухнаха до пета политическа сила. Нещо сходно става сега и с „Продължаваме промяната“, които получиха огромен вот на политическо доверие. Сигурен съм, че техните лидери разбират, че ще последват съдбата на другите формации на промяната, ако не успеят да съставят правителство и не започнат да решават проблемите на хората. Смятам, че имайки предвид лошия пример на протестните партии, и двамата лидери Кирил Петков и Асен Василев разбират, че трябва да предложат нещо повече освен едно анти-ГЕРБ говорене. Това ще бъде много трудно, най-вече заради това, че те са хора с оперативен опит, но нямат необходимия опит в парламентарната работа. Те в момента се опитват да плуват в море с акули и ще бъде много сложно. Аз им желая успех, защото България има нужда от някаква стабилност и от решаване на текущите проблеми. Не съм оптимист като цяло, че ще успеят да направят правителство предвид сегашното разпределение на силите в НС“, коментира още той.

ИБГНИ са щели да бъдат добър партньор в едно бъдещо правителство, но резултатът е друг, смята Ошавков. Бившият депутат добави, че това, което е било пречка пред тях за съставяне на правителство, ще бъде пречка и в това Народно събрание.

Мнозина правят аналогия за изкачването до върха на Кирил Петков и Асен Васислев с това на царя – Симеон Сакскобургготски преди време.

„Не само аналогията с царя е правилна. Аз мисля, че българинът има специфична народопсихология. Той винаги е готов да даде вота си в подкрепа на новите политически лица, които идват със заявката да решат злободневните проблеми на хората. Лошото е, че единственият начин да разберем дали те имат тази възможност да го направят е като им се предостави възможността да управляват“, посочи Ошавков.

Бъдещето на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“ той определи като неясно. „Ние идваме“ вече дали заявка, че започват да правят свои структури по места.

Дали ни очакват още едни предсрочни избори, ексдепутатът казва, че е напълно възможно.

„Всяка една политическа партия трябва да е готова за избори по всяко едно време. Мога да кажа, че от „Движение 21“ сме боеспособни. Готови сме за едни следващи предсрочни избори. Не ги искаме, но ако се наложи, ще участваме. Смятам обаче, че на всички е ясно, че избирателите не са готови за нови избори. Не смятам и че политическите партии трябва да търсят такъв вариант“, заяви той.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Драгомир Ошавков, ИБГНИ: Кирил Петков и Асен Василев плуват в море с акули
  19.11.2021 13:20      

Георги РУСИНОВ   Партиите на протеста – ИТН, ИБГНИ и ДБ, са получили н