Петък, 18 Фев 2022
    
Бургас Карнобат Общество

Ромите от региона не отидоха до урните

  19.11.2021 16:42  
Ромите от региона не отидоха до урните

Дона МИТЕВА

Фактът, изтъкван в национален мащаб, че ромите на отидоха до урните, се потвърждава и за Бургаско. В една от двете секции в карнобатското училище „Петко Рачев Славейков“ от 750 по списък имащи право на вот, са гласували едва 45 човека, като девет от тях са хората от комисията.

„Тези, които знаят да боравят с банкомат и малко от малко са отговорни, те отиват и да гласуват. Това сочат моите наблюдения“, казва ромският медиатор Гергана Демирева. Тя смята, че мнозина от етноса са в чужбина. „Питали сме ги преди деня на изборите ще гласуват ли – повечето казваха „не“. Като причина изтъкват това, че всяко семейство има хора в чужбина. Изтъкват го като факт – че са пропъдени от липсата на работа и че никой не им помага в тази държава, затова и не искали да гласуват. Кой децата си е оставил тук, кой жената, родителите – разделени са. Нямат доверие в нищо“, обяснява Демирева.

За живеещите в този квартал на Карнобат се знае още, че те не се борят и за помощи. От една страна, защото голяма част от хората са неграмотни и не могат да се оправят с документите, но от друга, заради това, че получават финансова подкрепа от онези свои роднини, които са в чужбина и разполагат с доста пари.

По-голяма част от ромите от бургаския квартал „Победа“ също не са се включили в гласуването. От източник, пожелал анонимност, разбираме, че техният мотив е по-скоро страх, но не от машините, а от това, че последните седмици е имало доста полицейски акции в квартала. „Хората са стресирани от голямото полицейско присъствие. И тези, които работят тук и там и са грамотни, и те не отидоха да гласуват, притеснени от ставащото последните седмици в махалата. Ако беше проблем с машините – щеше да има грешки, блокирала машина, от това, че не са се справили правилно“, казва нашият човек.

Репресия или профилактика на купения вот - въпрос на гледна точка е онова, което се случваше преди изборите обаче не само в ромските махали, а и в цели населени места.

Факт е, че малка част от имащите право на глас отидоха до урните. Причините да не го направят могат да бъдат коментирани от различни ъгли.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Драгомир Ошавков, ИБГНИ: Кирил Петков и Асен Василев плуват в море с акули
  19.11.2021 13:20      

Георги РУСИНОВ   Партиите на протеста – ИТН, ИБГНИ и ДБ, са получили н