Четвъртък, 10 Фев 2022
    
Избори 2021 Мнения

Арх. Георги Долапчиев: Политиката и архитектурата могат да вървят ръка за ръка

  10.11.2021 15:10  
Арх. Георги Долапчиев: Политиката и архитектурата могат да вървят ръка за ръка

Млада надежда от листата на ГЕРБ-СДС тръгва към парламента, ще работи за облекчаване на административните услуги и съкращаване на сроковете за изпълнение

 

 

Арх. Георги Долапчиев е роден през 1988 г. Завършил е средното си образование в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ –Бургас, а висшето - в Нов български университет, със степен Магистър по архитектура“. Има специализация „Обществени сгради“. Специализира в Ulster University - Белфаст, Северна Ирландия. Семеен, с две деца. Професионалният му път започва през 2014 г. и преминава през проектирането на жилищни, обществени и индустриални сгради. Архитект Долапчиев заема различни административни длъжности в общините Царево, Созопол и Средец, както и трупа опит в собствено проектантско студио.

Понастоящем работи в Община Бургас като районен архитект.

- Арх. Долапчиев, впускате се в предизборната надпревара като кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС. Къде се пресичат политиката и архитектурата?

- Впускам се в предизборната надпревара именно като представител от коалиция ГЕРБ-СДС заради идеологията, принципите и опита през годините на партията. Силно вярвам, че обединени от обща кауза, а именно прогрес и развитие на България и нейните граждани, можем да подобрим нивото и стандарта ни на живот.

С натрупания до този момент опит виждам необходимостта от реформи в сферата на инвестиционното проектиране и строителство, което може да се осъществи чрез промяна на законови и подзаконови нормативни актове. Не бих казал, че политиката и архитектурата се пресичат, а напротив - вървят „ръка за ръка“. Например, такава е една от последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), в която се забранява издаване на строително разрешение без приложена регулация, тоест изградена инфраструктура.

- Имате години професионален опит вече зад гърба си, кой е най-удовлетворяващият момент за Вас?

- Инвестиционният процес е продължителен във времето и утежнен. Всеки, било то гражданин или юридическо лице, желае да инвестира в изграждането на нов строеж или преустройството на съществуващ такъв. Не след дълго бива разочарован от утежнените процедури. В този ред на мисли, най-ценното нещо е това да видя доволни хора, които са могли да реализират своите идеи, благодарение на оказаната ми помощ към тях.

- Живеем в динамични времена, как трябва да изглеждат градовете и населените места на бъдещето?

- Всички сме гледали английски, американски и др. филми, в които хората в населените места живеят в типизирани къщи с ниско застрояване и чудни обществени сгради. Но не така стоят нещата в България и по-специално в Бургас все още, въпреки че се правят много стъпки и в тази посока. Обликът на дадено населено място се определя от общи застроителни и градоустройствени решения и добрата им разработка.

- Какво трябва да се промени във Вашия сектор, за да се улесни връзката парламент-бизнес-съсловни организации?

- Промяната следва да започне с облекчаване на административните услуги и съкращаване на сроковете за изпълнение, което да доведе до полагане на основите на един благоприятен бизнес климат за всяко едно инвестиционно намерение. Това би било възможно след промяна на Закона за устройство на територията, респективно свързани с него нормативни актове и подзаконови нормативни актове, разбира се, не с лека ръка, а след задълбочени анализи от екип експерти, работещи и познаващи сферата на работа.

- Преминаваме през трудни дни, какво е най-важно за Вас?

- Аз съм бургазлия и нося Бургас в сърцето си. Тук растат моите деца и като всеки родител, а и човек, желая да създам благоприятна среда за живот за нас и поколенията. В тази сложна обстановка днес нека си пожелаем здраве, тъй като то е най-ценното. И разум, за да можем заедно да взимаме навременни и адекватни решения за бъдещето.

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Арх. Георги Долапчиев: Политиката и архитектурата могат да вървят ръка за ръка
  10.11.2021 15:10      

Млада надежда от листата на ГЕРБ-СДС тръгва към парламента, ще работи за облекчаване на адми