Сряда, 09 Фев 2022
    
Бургас

Областният управител е за „Възраждане на климатолечението в Странджа“

  10.11.2021 16:47  
Областният управител е за „Възраждане на климатолечението в Странджа“

Областният управител проф. Мария Нейкова проведе работна среща с представители на инициативен комитет „Възраждане на климатолечението в Странджа“.

От инициативния комитет споделиха, че според изследвания на БАН въздухът в  района на Странджа е много подходящ за климатолечение и в тази връзка предлагат то да залегне като форма на здравен и медицински туризъм в района на Странджа и Южното Черноморие.

Проф. Нейкова подкрепи инициативата с идеята, че климатолечението може да се превърне в изцяло нов туристически продукт, който да допълва както туризма, така и здравеопазването, не само у нас, но и сред чуждестранните ни гости, особено в светлината на многото преболедували и засегнати от вируса на COVID-19. Реална възможност е климатолечението да се прилага и чрез здравна каса и НОИ, но след необходимите законодателни промени.

„Приветствам и подкрепям Вашата инициатива климатолечението да намери своето място в туристическия сектор. Всичко, което е в полза на обществото, туристическия бранш и развитието на региона мога само да  подкрепя и да предприема необходимите действия според правомощията ми, за да се реализира“ – каза областният управител. Според Нейкова климатолечението трябва да стане акцент в туристическата реклама на България и региона.

Представителите на инициативния комитет подчертаха, че освен лечение, районът предполага здравословен активен туризъм, редица забележителности, възможност за наблюдение на животински и растителни видове – все фактори, които могат да представляват интерес за туристите и особено за привържениците на forest therapy – течение, което набира все повече последователи по света.

Предстои да се създаде Асоциация, която да инициира законодателни промени, за да може идеята на инициативния комитет „Възраждане на климатолечението в Странджа“ реализира обществено значимия проект.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Арх. Георги Долапчиев: Политиката и архитектурата могат да вървят ръка за ръка
  10.11.2021 15:10      

Млада надежда от листата на ГЕРБ-СДС тръгва към парламента, ще работи за облекчаване на адми